Υπεράνθρωπη όραση υπόσχεται να χαρίσει ένα πρωτοποριακό ζευγάρι φακών που ανέπτυξε διεθνής επιστημονική ομάδα, σε όσους το φορούν. Και αυτό γιατί, δίνουν τη δυνατότητα να «ζουμάρουμε» μέχρι και τρεις φορές την απόσταση που θα βλέπαμε κανονικά.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι φακοί έχουν δύο διακριτές μεταξύ τους περιοχές. Το κέντρο του φακού επιτρέπει στο φως να περνά κανονικά, προσφέροντας τη συνηθισμένη όραση.

\"\"

Η εξωτερική πλευρά όμως λειτουργεί σαν τηλεσκοπικός φακός, μεγεθύνοντας την όραση 2,8 x. Το μέγεθος αυτό γίνεται ευκολότερα κατανοητό, αν σκεφτεί κανείς ότι μια φτηνή ψηφιακή μηχανή διαθέτει ζουμ, που κυμαίνεται γύρω στο 4 x με 58 x. Η ικανότητα μεγέθυνσης απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα…

\"\"

Αυτό που κάνει τους συγκεκριμένους φακούς να ξεχωρίζουν όμως είναι το μεγεθός τους, καθώς φτάνουν σε πάχος μόλις τα 1,17 mm., που τα καθιστά άνετα να φορεθούν.

Το ερώτημα που προκύπτει όμως, είναι πώς ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ του κεντρικού μέρους που προσφέρει φυσιολογική όραση και της μεγέθυνσης. Οι ερευνητές χρειάστηκαν να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητά τους για να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, τοποθέτησαν στο κεντρικό τμήμα ένα πολωτικό φίλτρο. Όταν ο χρήστης φορέσει ένα ζευγάρι γυαλιών 3D που χρησιμοποιούμε στις τρισδιάστατες τηλεοράσεις, αποκτά τηλεσκοπική όραση!

Σκοπός της ανάπτυξης του συστήματος είναι να παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα όρασης λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας.

Η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης. Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν, αδυνατούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα, να διαβάσουν αλλά και να οδηγήσουν.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook