Μπορεί να είναι άγνωστο στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, ωστόσο βρίσκεται στο 90% των καλλιεργειών στη χώρα μας και εν αγνοία ακόμα και των ίδιων των αγροτών, στις περισσότερες περιπτώσεις, λειτουργεί ιδιαίτερα επιβαρυντικά στη χλωρίδα και την πανίδα, καταστρέφοντας σαν το «σαράκι» τα χωράφια και περιορίζοντας έτσι σημαντικά την παραγωγή, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την ποιότητα των προϊόντων.

Πρόκειται για το ζιζάνιο Solanum elaeagnifolium, Silverleaf nightshade\” (γνωστό και ως γερμανός), που δίνει «δυναμικό παρών» ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, όπως τόνισε ο εντομολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τζάβιντ Κασέφι, στο περιθώριο σχετικού Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Κασέφι δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει άγνοια για την ύπαρξη του ζιζανίου αυτού, τόσο σε επίπεδο αγροτών, όσο και σε επίπεδο πολιτικών και άλλων αρμόδιων αρχών και κατά συνέπεια δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για να καταπολεμηθεί. Το γεγονός αυτό, που επιτρέπει και την ασύδοτη δράση του «γερμανού», λειτουργεί ιδιαίτερα επιβαρυντικά στο οικοσύστημα στη χώρα μας, ενώ η ύπαρξή του σημαίνει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε επίπεδο αγροτών, και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας.

Όπως μας επεσήμανε, το ζιζάνιο αυτό ανταγωνίζεται με τις καλλιέργειες, ενώ εκκρίνει στο περιβάλλον του ουσίες που αναστέλλουν το φύτρωμα και την ανάπτυξη άλλων καλλιεργούμενων φυτών, είναι δηλητηριώδες στα ζώα και είναι ξενιστής εντόμων και ασθενειών.

Αναφορικά με την καταπολέμηση του «γερμανού», ο κ. Κασέφι υπογράμμισε ότι επειδή αναπαράγεται εγγενώς και αγενώς, απαιτεί όπως όλα τα πολυετή ζιζάνια συνεχή και πολυετή προσπάθεια με μηχανικά μέσα και ζιζανιοκτόνα για την πλήρη εξάλειψή του. Όπως σημείωσε, κάποιο το βλέπουν στα χωράφια τους και νομίζουν ότι με το όργωμα θα φύγει. Όσοι, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του «γερμανού», προσπαθούν να το καταστείλουν με χημικά μέσα, που φυσικά είναι ιδιαίτερα ακριβά. Ωστόσο με την πρακτική αυτή απλά εξουδετερώνεται επιφανειακά το ζιζάνιο, αφού έχει ρίζες βαθιά μέσα στη γη και για να καταστραφεί απαιτείται συνδυασμός βιολογικής καταπολέμησης και ρίψη χημικών ταυτόχρονα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί το πρόβλημα που μετρά πολλές δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται η οποιαδήποτε πρόληψη ή μέτρο, να ενημερωθούν ελληνικές αρχές και το σύνολο του αγροτικού κόσμου και να μοιραστούν αρμοδιότητες στους συμμετέχοντες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και έτσι να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες που θα βοηθήσουν στο να υπάρξει η καταστολή του ζιζανίου «γερμανός».

Επισημαίνεται ότι το «γερμανός» εκτιμάται ότι έφθασε στη χώρα μας πολύ πριν το 1972 και έγινε γνωστό στην Ελλάδα με αυτό το όνομα και όχι με το επίσημο, σολάνου, καθώς πίστευαν ότι το εισήγαγαν Γερμανοί στη χώρα μας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook