Μια ακόμη μεγάλη γιορτή, η «Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2013», ξεκινά την Παρασκευή (5 Ιουλίου) στο Ρέθυμνο!

Στην καρδιά της όμορφης πόλης, τον Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου, χιλιάδες επισκέπτες αλλά και ντόπιοι θα γιορτάσουν για ακόμη μια φορά, την πανδαισία της κρητικής διατροφής και του πλούσιου πολιτισμού της.

Το φετινό πρόγραμμα της Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2013, θα είναι πλούσιο και πολυποίκιλο, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο της περσινής επιτυχημένης διοργάνωσης με στόχο να ανεβάσει τον πήχη ακόμη ψηλότερα.

Καθημερινά το πρόγραμμα θα ανοίγει με δραστηριότητες για παιδιά, όπου μικροί μας φίλοι μέσα από διάφορα διαδραστικά παιχνίδια θα γίνονται δέκτες της παράδοσης του τόπου μας και θα γνωρίσουν τα Κρητικά προϊόντα διασκεδάζοντας.

Στη συνέχεια θα ακολουθεί το Κρητικό παραδοσιακό πρόγραμμα. Κάθε μέρα κι ένας διαφορετικός γνωστός Κρητικός καλλιτέχνης, θα παρουσιάζει το πρόγραμμα του και θα πλαισιώνεται από χορευτικές ομάδες των τοπικών συλλόγων.

Η βραδιά θα κλείνει με σύγχρονους ή λαϊκούς ήχους από διαφορετικό συγκρότημα κάθε μέρα. Το πρόγραμμα θα διαφέρει από μέρα σε μέρα και στόχος των διοργανωτών είναι να προσφέρουν στο φιλοθεάμον κοινό του Ρεθύμνου και στους επισκέπτες του μία ποικιλία επιλογών για την διασκέδασή τους διαλέγοντας ανάμεσα σε βιωματικές δραστηριότητες ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά και από ένα μουσικό πρόγραμμα που θα περιέχει Κρητικούς παραδοσιακούς ήχους μέχρι κλασσικές μελωδίες και από τζαζ ρυθμούς μέχρι λαϊκά.

Επίσης παράλληλα με τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες στους διαδρόμους γύρω από την πλατεία θα είναι στημένα πολλά περίπτερα με προϊόντα τοπικών παραγωγών όπου ο κόσμος θα μπορεί να δοκιμάσει γνήσια Κρητικά προϊόντα όπως κρασί, τυροκομικά, μέλι και τα παράγωγά του, τις διάφορες χρήσεις του χαρουπιού, αρτοσκευάσματα και αναψυκτικά.

Ακόμη θα υπάρχουν και περίπτερα με χειροτέχνες που θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους από υφαντά, κοσμήματα, λιθογλυπτική, ξυλογλυπτική, ζωγραφική, ψηφιδωτό κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά θα γίνονται ομιλίες ή επιδείξεις από τους παραγωγούς και τους εκθέτες που θα σχετίζονται με τα παραδοσιακά προϊόντα που εκθέτουν ή την παραγωγή τους.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου θα γίνει μία επίδειξη παραγωγής λαδιού από την κυρία Μαίρη Αλεξανδρίδου.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2013 ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 5 Ιουλίου και όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μελωδική συναυλία με τη Νίνα Λοτσάρη, τον Μιχάλη Νικολούδη και τον Γιώργο Φακανά.

Την Δευτέρα 8 Ιουλίου θα δοθεί για τα παιδιά η παράσταση «Νιάρα» από την ομάδα Hippo theater group και θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι με συμμετοχή των ίδιων των παιδιών όπου θα εξερευνήσουν το φαινόμενο του bulling (εκφοβισμός, βία από παιδί σε παιδί).

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου το μουσικόφιλο κοινό θα παρακολουθήσει τον μοναδικό Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε μία κορυφαία συνεργασία με τον Παναγιώτη Μάργαρη. Μία βραδιά γεμάτη μελωδία, ρυθμό, εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις, κιθαριστικά σόλο, Interactive visual show και μεγάλες αγαπημένες επιτυχίες.

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου οι σεφ τριών πιστοποιημένων εστιατορίων (Αυλή, Πρίμα Πλώρα, Γλωσσίτσες) θα μαγειρέψουν και θα παρουσιάσουν μπροστά στο κοινό συνταγές βασισμένες σε βιολογικά προϊόντα.

Την βραδιά και τη γιορτή θα κλείσουν οι C-Real με μία δυναμική επιστροφή έχοντας δίπλα τους τη Salina αλλά και με νέα τραγούδια στις αποσκευές τους υπόσχονται να ξεσηκώσουν με τον δυναμικό τους ήχο το Ρέθυμνο και τους επισκέπτες του.

Σε δήλωση της η Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης κυρία Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, τόνισε: «Λίγες ώρες πριν, μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη της μεγάλης γιορτής του Ρεθύμνου , οι διοργανωτές, οι συμμετέχοντες παραγωγοί και καλλιτέχνες, οι υπηρεσίες και οι εθελοντές βρίσκονται στην πιο χαρούμενη και δημιουργική τους διαδικασία! Οργανώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες και ετοιμάζονται να υποδεχτούν ντόπιους και ξένους επισκέπτες στη δροσερή και ατμοσφαιρική αγκαλιά του δημοτικού κήπου Ρεθύμνης.

Φέτος ξανά, η γιορτή Κρητικής Διατροφής, ο απόγονος της αγαπημένης γιορτής Κρασιού Ρεθύμνου, που από πέρυσι απέκτησε στήριξη εκτός από το Δήμο Ρεθύμνης και από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης λαμβάνει χώρα από την Παρασκευή 5 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, παρουσιάζοντας με καμάρι και αγάπη το νησί της Κρήτης, τους ανθρώπους του, τα προϊόντα τους και τον πολιτισμό τους.

Τα εισιτήρια για τη γιορτή, τα οποία εισπράττει ο Δήμος μας, είναι για παιδιά από 6-12 ετών € 2 , ενήλικες: € 5 και διαρκείας 7 ημερών: € 25.

Στο εισιτήριο περιλαμβάνεται όλο το πρόγραμμα από τις 7.30 μέχρι τις 11.30 καθημερινά, δωρεάν κρητικό κρασί για τους ενήλικες και πληροφοριακό υλικό που αφορά στο Ρέθυμνο και τις δραστηριότητές του.