Την έντονη αντίδρασή της για τον τρόπο απομάκρυνσης του αμιάντου από το κατεδαφιζόμενο παλιό νοσοκομείο Χανίων αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο δήμος το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, εμφανίζεται η παράταξη "Δήμος Ενεργών Πολιτών”.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη "Δήμος Ενεργών Πολιτών" αναφέρει χαρακτηριστικά:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της 1-7-2013, κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος έγκρισης κονδυλίου για την ανάθεση απομάκρυνσης υλικών αμιάντου από το κατεδαφιζόμενο παλαιό Νοσοκομείο Χανίων σε πιστοποιημένη εταιρεία, η παράταξή μας ζήτησε να πληροφορηθεί από την δημοτική αρχή αν ευσταθούσαν φήμες, ότι ήδη είχαν αφαιρεθεί μεγάλες ποσότητες υλικών αμιάντου με διαδικασίες που δεν ήταν σύννομες, άρα επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Η απάντηση που ήλθε από τον εισηγητή αντιδήμαρχο ήταν δυστυχώς η επιβεβαίωση αυτής της φήμης, παραδεχόμενος ότι πριν την προκήρυξη του έργου, απομακρύνθηκε το 70 % των υλικών αμιάντου χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στην συνέχεια έτερος αντιδήμαρχος, προσπάθησε να καλύψει την αποκάλυψη που έγινε, αλλά κανένα δεν έπεισε, παρά μόνο για την προχειρότητα, την επιπολαιότητα και την αδιαφορία των υπευθύνων της δημοτικής αρχής για την υγεία των δημοτών με την αφαίρεση ενός πολύ επικίνδυνου υλικού, που είναι γνωστό πλέον και στον πιο αδαή, ότι χρειάζεται ειδικός τρόπος απομάκρυνσης, μεταφοράς και καταστροφής και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μόνο από πιστοποιημένη εταιρεία.

Είναι αξιοπερίεργο, πώς οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής αγνόησαν το Πολυτεχνείο Κρήτης που διαθέτει το ειδικό εργαστήριο «διαχείρισης και επεξεργασίας επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων» της σχολής περιβάλλοντος, υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ. Γιδαράκου, το οποίο όπως γνωρίζουν, είχε δώσει οδηγίες και είχε επιβλέψει την απομάκρυνση της στέγης από αμίαντο του κτηρίου της πρώην Νομαρχίας Χανίων, καθώς και άλλων δημόσιων κτηρίων της πόλης μας.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί αυθαίρετες και αδιαφανείς διαδικασίες στις ενέργειές της, μόνο που τώρα έχει να κάνει με την δημόσια υγεία και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και δεν έχει κανένα ελαφρυντικό όταν παίζει με την υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων.

Ζητάμε άμεσα από την Δημοτική Αρχή, να καλέσει τους αρμόδιους του Πολυτεχνείου να επισκεφτούν το εργοτάξιο, να κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις, να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες σύμφωνα με την νομοθεσία, ώστε από εδώ και πέρα να μην γίνουν άλλα λάθη στην απομάκρυνση αυτού του επικίνδυνου υλικού.

Τους καλούμε επίσης να δώσουν καθαρές εξηγήσεις για το θέμα και να ενημερώσουν τους δημότες αν υπάρχουν υλικά αμιάντου που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το χώρο και αν αυτό ισχύει, που αυτά έχουν εναποτεθεί.

Για τους παραπάνω λόγους, σαν παράταξη καταθέτουμε σήμερα σχετικό υπόμνημα προς την Δημοτική Αρχή και ζητάμε άμεσα ενέργειες και καθαρές απαντήσεις.

Είναι ανεπίτρεπτο ένας δημόσιος φορέας όπως ο Δήμος Χανίων, να μην τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες στα έργα που πραγματοποιεί, να αδιαφορεί για τους κινδύνους που προκύπτουν για την δημόσια υγεία, να προσπαθεί να αποσιωπήσει το θέμα και είναι αντιφατικό εν τέλει να εκτελεί ένα έργο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας αδιαφορώντας στην ουσία γι αυτήν.

Για την Δημοτική Παράταξη

Βάμβουκας Αναστάσιος
Κουρούσης Χαράλαμπος
Αλεξανδράκης Νεκτάριος