Αν έχετε ήδη πάρει την απόφαση να αποκτήσετε πρόσωπο δέκα χρόνια νεότερο ή γλουτούς… έφηβης, βεβαιωθείτε ότι θα το κάνετε με το λιγότερο ρίσκο.

Σίγουρα, κάπου θα έχετε διαβάσει για τις τρομακτικές ιστορίες παραμόρφωσης διασήμων γυναικών (βλέπε Courtney Love, Meg Ryan, Tori Spelling κλπ.), αλλά και για δεκάδες άλλες περιπτώσεις αιματώματος, θρόμβωσης ή ακόμη και καρδιακής προσβολής, που έχουν υποστεί άτομα έπειτα από μια πλαστική επέμβαση στο σώμα τους –και, που πολλές φορές δεν οφειλόταν μόνο σε λάθος του γιατρού.

Ακόμη και μια πλαστική διόρθωση ρουτίνας είναι μια κανονική χειρουργική επέμβαση και αρκετές φορές, ανεξάρτητα από τις ικανότητες του γιατρού, καραδοκεί ο κίνδυνος απίθανων παρενεργειών».

Παρόλο που όλο και περισσότερες γυναίκες (αλλά και άνδρες), εντός ή εκτός γάμου, με παιδιά ή χωρίς, σε νεότερη ή μεγαλύτερη ηλικία και ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης θεωρούν την αισθητική πλαστική χειρουργική ως μια πολύ λογική επιλογή για ανανέωση της εμφάνισής τους, εντούτοις, κάποιες φορές το αποτέλεσμα μπορεί να τις κάνει να καταραστούν την ώρα και τη στιγμή που πήραν αυτή την απόφαση.

Έτσι, πριν συμφωνήσετε για μια ένεση Botox με τον… οδοντίατρό σας ή για μια φθηνή λιποαναρρόφηση στο ινστιτούτο της γειτονιάς, έχετε κατά νου και αυτά:

-Οι δυσάρεστες ουλές. Σε μια μεγάλη επέμβαση κοιλιοπλαστικής ή αυξητικής στήθους οι περισσότερες ασθενείς θεωρούν βέβαιο ότι η μεγάλη δεξιότητα του γιατρού θα μειώσει στο ελάχιστο το αντιαισθητικό σημάδι της τομής. Όμως, στην πραγματικότητα το πόσο έντονα θα φαίνεται η ουλή πολλές φορές έχει να κάνει με γενετικούς παράγοντες της ίδιας της ασθενούς.

Ένας καταξιωμένος Πλαστικός Χειρουργός θα κάνει την ίδια τομή σε δυο διαφορετικά άτομα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο ορατό σε κάποιο με πιο σκούρα επιδερμίδα ή υπερμελάχρωση.

-Επιπόλαιη επιλογή γιατρού. Άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως Γυναικολόγοι ή Οδοντίατροι μπορούν να εκτελούν κάποιες πλαστικές επεμβάσεις, ωστόσο, αναζητήστε καλύτερα έναν πιστοποιημένο και έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό.

Οι πιο πολλοί γιατροί άλλων ειδικοτήτων δεν είναι εξοικειωμένοι με την ανατομία του προσώπου, τις νευρικές απολήξεις και τις μυϊκές ίνες που συνδέονται μεταξύ τους. Σίγουρα έχουν κάνει σεμινάρια για ενέσιμες θεραπείες αλλά αν από έλλειψη εμπειρίας δημιουργηθεί οίδημα, ασυμμετρία, βλεφαρόπτωση ή ακόμη και κοκκίωμα είναι δύσκολη η αντιμετώπιση και η θεραπεία τους.

-Κακές διατροφικές συνήθειες μετά τη λιποαναρρόφηση. Όταν ένας Πλαστικός Χειρουργός εκτελεί λιποαναρρόφηση στους γλουτούς αφαιρεί ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων από εκεί. Αν όμως η ασθενής -με δική της ευθύνη- πάρει 10 κιλά έπειτα από μερικούς μήνες, το λίπος θα αποθηκευθεί σε νέα σημεία, π.χ. στους μηρούς, με αποτέλεσμα την ανομοιομορφία του σώματος. Αν επίσης χάσει 10 κιλά τότε η περιοχή της λιποαναρρόφησης θα χαλαρώσει.

– Ανισομαστία ή διαφορά στους δύο μαστούς. Πριν την αυξητική επέμβαση, όταν το στήθος είναι μικρό, η πτώση του ενός από τους δύο μαστούς ή η ανισομαστία δεν είναι ορατά. Μπορεί επίσης να υπάρχει προτεταμένο στέρνο ή εισολκή του θώρακα που δεν φαίνονται εύκολα.

Μετά την επέμβαση ωστόσο τα προϋπάρχοντα προβλήματα μπορεί να «τονιστούν» περαιτέρω. Ο γιατρός θα πρέπει να ενημερώνει την ασθενή για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια το πρόβλημα διορθώνεται με εκ νέου επέμβαση.

-Απόκρυψη πληροφοριών ζωτικής σημασίας. Αν είστε βαριά καπνίστρια, παχύσαρκη ή παίρνετε φάρμακα κανείς σοβαρός γιατρός δεν θα ρισκάρει να σας χειρουργήσει, χωρίς πριν σας ελέγξει. Το αίμα δεν οξυγονώνεται καλά λόγω του καπνίσματος και υπάρχει η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης μέχρι και πνευμονική εμβολή.

Ο σωστός Πλαστικός Χειρουργός θα συστήσει απώλεια βάρους και διακοπή ή μείωση του καπνίσματος για τουλάχιστον ένα μήνα πριν την επέμβαση. Το ίδιο επικίνδυνα μπορεί να αποδειχθούν και τα χάπια αδυνατίσματος, τα αντισυλληπτικά ή τα συμπληρώματα διατροφής, αφού μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές δυσλειτουργίες κατά τη διάρκεια μιας απλής επέμβασης Πλαστικής. Αν και δεν θεωρούνται φάρμακα, οφείλετε να ενημερώσετε το γιατρό σας.

-Το πολύ φτηνό πληρώνεται πολύ ακριβά. Υπάρχει λόγος που η Πλαστική Χειρουργική έχει υψηλό κόστος. Ωστόσο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε τρομερά συμφέρουσες προσφορές από μη πιστοποιημένους ή εντελώς ανειδίκευτους Πλαστικούς Χειρουργούς. Μείνετε μακριά.

-Η επιδιόρθωση μιας κακής επέμβασης κρύβει περισσότερους κινδύνους. Ας πούμε ότι πέσατε θύμα μιας κακότεχνης επέμβασης στη μύτη ή ότι το πρόσωπό σας παραμορφώθηκε ή ότι η λιποαναρρόφηση μεταμόρφωσε το δέρμα σας σε μια φρικτά άμορφη μάζα –από έναν γιατρό που σας έκανε πολύ καλή οικονομική προσφορά-.

Το κόστος επιδιόρθωσης (σε έναν καλό γιατρό βέβαια) απέχει πολύ από τα χρήματα που θα δίνατε εξαρχής. Απ’ την άλλη, η ταλαιπωρία θα είναι πιο οδυνηρή και ο κίνδυνος επιπλοκών μεγαλύτερος, αφού ο γιατρός θα επέμβει πάνω στους ίδιους ιστούς με ανεπαρκέστερη, μάλιστα, ροή αίματος. Όχι ακατόρθωτο, αλλά δύσκολο εγχείρημα για κάθε γιατρό.

-Λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι, περισσότερο ασφαλές αποτέλεσμα. Κάθε πιστοποιημένος Πλαστικός Χειρουργός έχει να σας προτείνει πολλές εναλλακτικές λύσεις: ένα mini lift είναι λιγότερο επεμβατικό, άρα λιγότερο επώδυνο και παρακινδυνευμένο από ένα πλήρες lifting προσώπου.

Το ίδιο συμβαίνει και με θεραπείες λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής, ενώ αισθητικά προβλήματα όπως οι ρυτίδες έκφρασης, το κουρασμένο βλέμμα, το κρεμασμένο δέρμα ή κάποιες εμφανείς ουλές μπορούν να αποκατασταθούν χωρίς νυστέρι.

Το laser, το peeling, η μεσοθεραπεία, το Botoxκαι η έγχυση υαλουρονικού οξέος δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες επιπλοκές και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Και πολύ φθηνότερα…

medicaltime.gr/ Ιωάννης Λιαπάκης, Πλαστικός Χειρουργός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook