Την αντικατάσταση των κλαδικών συμβάσεων από τις επιχειρησιακές για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, την άρση αντικινήτρων κι εμποδίων για την άσκηση της επιχειρηματικότητας αλλά και την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από αγορές, προτείνει το ΙΟΒΕ για την έξοδο από το τούνελ της ύφεσης.

Μάλιστα εκτιμά ότι την επόμενη τριετία με την ιδιωτικοποίηση λιμένων, οδικών αξόνων, αεροδρομίων, ξενοδοχείων, ενεργειακών δικτύων θα έρθουν επενδύσεις 60 δις. ευρώ

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γ. Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «ανταγωνιστικότητα, αντικίνητρα και επενδύσεις: Μια ολιστική προσέγγιση».

Ο ίδιος για την επίτευξη των προαναφερόμενων υπογράμμισε: «Απαιτείται η κατάλληλη οικονομική φιλοσοφία απαλλαγμένη από τα στοιχεία του νοσηρού κρατικισμού και της συνδιοίκησης με τα συνδικάτα που εμποδίζουν μια ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης».

Περιέγραψε επίσης τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα που εντοπίζονται στην αδειοδότηση για την δημιουργία και εγκατάσταση επιχείρησης, στα εργασιακά κι ασφαλιστικά θέματα, τις μεταφορές, τις στρεβλώσεις στις αγορές (π.χ. καύσιμα), τις συναλλαγές με το δημόσιο, τη φορολογία, τις μη ανταποδοτικές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, την επέκταση και εκσυγχρονισμό βιομηχανιών-αποθηκών, την έρευνα και καινοτομική δραστηριότητα και τη λύση -εκκαθάριση επιχείρησης

Η άρση των αντικινήτρων και ο εξορθολογισμός του ρυθμιστικού πλαισίου των αγορών, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, θα μπορούσαν να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και να λειτουργήσουν καταλυτικά στην πραγματοποίηση επενδύσεων τα επόμενα τρία κρίσιμα χρόνια, ενδεικτικά στους εξής τομείς:

Οδικοί άξονες, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβατικές πηγές ενέργειας, ενεργειακά δίκτυα, ορυκτό πλούτο, τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επενδύσεις αυτές μπορεί να φτάσουν τα 60 δισ. ευρώ, σημειώνει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Ακόμη προτείνει για τη ΔΕΗ τη δημιουργία μίας ή περισσότερων θυγατρικών εταιριών, αρχικά με μοναδικό μέτοχο την επιχείρηση, στις οποίες θα περιέλθουν το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Οι εταιρείες αυτές θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τη ΔΕΗ. Σταδιακά, στο μετοχικό σχήμα τους μπορούν να εισέλθουν και ιδιώτες.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook