Σε κρίσιμα μονοπάτια βαδίζει η Αίγυπτος μετά το πραξικόπημα της Τετάρτης, με τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι να πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Επεισόδια στο Κάιρο, τουλάχιστον 3 νεκροί και συγκρούσεις σε ακόμη τρεις αιγυπτιακές πόλεις

Συνασπισμένες στους κόλπους του «Εθνικού Μετώπου Υπεράσπισης της Νομιμότητας», οι κύριες ισλαμιστικές δυνάμεις της χώρας κάλεσαν τους οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου να διαδηλώσουν μαζικά στο πλαίσιο μιας «Παρασκευής της άρνησης» εναντίον «του στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Μπροστά από το τέμενος Ραμπάα αλ Αανταουίγια, στο προάστιο Νασρ Σίτι, οι διαδηλωτές, ένα μέρος των οποίων έχουν κατασκηνώσει εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία, προσεύχονταν μαζί, έπειτα από έκκληση του ιμάμη, για «την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία» και «το τέλος της ρήξης ανάμεσα σ\’ εμάς και το στρατό», διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επεισόδια στο Κάιρο

Ήδη σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις με ανταλλαγή πυρών και με τον μέχρι τώρα απολογισμό να κάνει λόγο για τρεις διαδηλωτές νεκρούς.

Τα πυρά σημειώθηκαν κοντά στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου. Δύο πτώματα ήταν καλυμμένα με μια λευκή σημαία και ένα τρίτο κειτόταν φέροντας τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.

Πάντως ο στρατός διαψεύδει ότι χρησιμοποίησε πυρά στις συγκρούσεις. Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων είπε -σύμφωνα με το Reuters- πως οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μόνο άσφαιρα και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές κοντά στο χώρο της προεδρίας της Αιγύπτου. Δεν είναι σαφές εάν στο σημείο αυτό επιχειρούσαν άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.
Συγκρούσεις σε ακόμη τρεις πόλεις – Επί ποδός ο στρατός

Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι ο αιγυπτιακός στρατός συγκρούστηκε με υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι σε τρεις πόλεις σήμερα, στην Ελ Αρίς στο βόρειο Σινά, το Σουέζ και την Ισμαηλία, στην Διώρυγα του Σουέζ.

Οι διαδηλωτές –σύμφωνα με τις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας– αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε κυβερνητική κτίρια και στις τρεις πόλεις, πετώντας πέτρες, ενώ στρατιώτες αντέδρασαν πυροβολώντας στον αέρα και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Οι στρατιωτικές αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και έχουν δηλώσει πως θα κρατήσουν τις αντίπαλες παρατάξεις σε απόσταση μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι ο στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, στις επαρχίες του Νότιου Σουέζ και του Σινά, έπειτα από επίθεση ισλαμιστών σε αεροδρόμιο στην πόλη Ελ Αρίς. Από στρατιωτικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο έγινε εξάλλου γνωστό πως, έπειτα από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά, η Αίγυπτος έκλεισε επ\’ αόριστον το μεθοριακό πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας στη Ράφα.

Αντιδιαδηλώσεις από τους «κοσμικούς»

Ο φιλελεύθερος συνασπισμός από την πλευρά του απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν σήμερα στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών Μοχάμεντ Μόρσι.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό και το σχέδιο που ο τελευταίος ανακοίνωσε για διεξαγωγή νέων εκλογών, ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει από του αποκάλεσε «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου» – αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας Χάλεντ Νταβούντ δήλωσε πως τα σχέδια των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι και των ισλαμιστών συμμάχων τους να πραγματοποιήσουν σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ισοδυναμούν με μια «αντεπανάσταση».

Διέλυσε τη βουλή ο μεταβατικός πρόεδρος

Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας διέλυσε σήμερα την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα, σε μία κίνηση η οποία έρχεται να οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση. Μόνον η άνω βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά την διάλυση της κάτω βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο.

Παράλληλα διόρισε τον Μοχάμεντ Άχμεντ Φαρίντ επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ραάφατ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον έκπτωτο πρόεδρο, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook