Σε επιστολή που απέστειλαν προς τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Karel de Gucht, οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca προειδοποίησαν ότι οι φθηνές εισαγωγές μελιού που πλημμυρίζουν την ΕΕ από την Κίνα πλήττουν τους ευρωπαίους μελισσοκόμους καθώς δεν τα ίδια στάνταρ παραγωγής και κόστους εργασίας.

Η Copa-Cogeca κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης μέτρων αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών αυτών.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το μέλι της Copa-Cogeca, Etienne Bruneau, τόνισε:

«Η Ευρώπη έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή και την κατανάλωση μελιού. Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα και είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση των καλλιεργειών στην Ευρώπη. Με παραγωγή περίπου 215.000 τόνων μελιού ετησίως και την αύξηση της κατανάλωσης, η ΕΕ έχει ποσοστό αυτάρκειας 60%. Όμως, τα τελευταία 5 χρόνια, είδαμε μια αύξηση της τάξης του 50% στις εισαγωγές μελιού από την Κίνα προς την ΕΕ, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών τους.

Οι τιμές εισαγωγής για το κινεζικό μέλι είναι τουλάχιστον δύο φορές χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές τιμές. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί μελιού αντιμετωπίζουν επομένως αθέμιτο ανταγωνισμό που απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας κυρίως σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ γεγονός που θα μπορούσε να εμβαθύνει την τρέχουσα οικονομική κρίση».

Ο γενικός γραμματέας Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, από την πλευρά του τόνισε:

«Με τη μεγάλη διαφορά μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών τιμών, το κόστος παραγωγής και το κόστος εργασίας, οι ευρωπαίοι παραγωγοί μελιού δεν μπορούν πλέον να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Σε αυτές τις συνθήκες, θα χρειάζονται 3 φορές περισσότερες κυψέλες από το σημερινό μέσο όρο των 400 κυψελών που είναι απαραίτητες για να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να ζουν αποκλειστικά από τη δραστηριότητά τους αυτή.

Συνεπώς, καλούμε την Κομισιόν να διερευνήσει τη δυνατότητα θέσπισης μέτρων αντιντάμπινγκ, με βάση την εμπειρία και τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ. Οι έλεγχοι πρέπει επίσης να βελτιωθούν έτσι ώστε να μπορούμε να αξιολογούμε καλύτερα την ποιότητα του μελιού και να προσφέρουμε στους καταναλωτές ένα ασφαλές και υψηλής ποιότητας προϊόν».

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook