Η Σύρος έχει όλα τα προσόντα για να «κεραυνοβολήσει» ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη: αριστοκρατικό, επιβλητικό νησί με γνήσια παράδοση, πλούσιες εναλλαγές και δαντελωτές παραλίες ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη νεοκλασική του αρχιτεκτονική και το πλήθος επιλογών ημέρα και νύχτα.

Η πρώτη εικόνα που συναντά ο ταξιδιώτης είναι η «κομψή» Ερμούπολη, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Χτισμένη αμφιθεατρικά με νεοκλασικά κτίρια, παλιά αρχοντικά αλλά και κάτασπρα σπίτια να… κατεβαίνουν μέχρι το λιμάνι, εμφανίζει μεγαλοπρέπεια στο κέντρο της, όπου βρίσκεται η πλατεία Μιαούλη. Στην Ερμούπολη μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε την Πινακοθήκη, τον ναό της Ευαγγελίστριας, την Νομαρχία, τον Μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τον ναό της κοίμησης της Θεοτόκου, με το ομώνυμο έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, το βιομηχανικό μουσείο και το Νεώριο.

Πάνω από την νεοκλασική Ερμούπολη βρίσκεται η Άνω Σύρος, η οποία διατηρεί σχεδόν ακέραια την μεσαιωνική της ατμόσφαιρα, με τα ανηφορικά δρομάκια και τα αμέτρητα σκαλοπάτια που της προσδίδουν τη γοητεία μιας άλλης εποχής. Σκαρφαλωμένη στον πιο ψηλό λόφο πάνω από το λιμάνι, χαρακτηρίζεται από μικρούς και στενούς δρόμους και σπίτια κολλητά το ένα στο άλλο χωρίς παράθυρα.

Στην κορυφή θα συναντήσετε τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκονται το κέντρο ιστορικών μελετών, το δημαρχείο της Ανω Σύρου με το ιστορικό αρχείο της πόλης και το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη. Εκεί έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα στα πολλά ταβερνάκια με μοναδική θέα προς το λιμάνι, τα γειτονικά νησιά και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Η ομορφιά της Σύρου επεκτείνεται, όμως, και στα μικρά, διάσπαρτα χωριουδάκια που χαρίζουν απλόχερα εκπληκτικά τοπία, ειδυλλιακά σκηνικά, γραφικές γωνιές και ωραίες εικόνες.Το βόρειο και ορεινότερο μέρος της Σύρου, η Απάνω Μεριά, με μικρούς και διάσπαρτους οικισμούς δίνει μια διαφορετική ομορφιά στο άγριο τοπίο που συνθέτουν τα βράχια, οι σπηλιές, οι εντυπωσιακές ξερολιθιές και τα διάσπαρτα ξωκλήσια.

Ακολουθώντας τον δρόμο μετά το τέρμα της Άνω Σύρου θα συναντήσετε, μεταξύ άλλων, τους οικισμούς Φοινικιά, Μύτακα, Χαρτιανά, Κυπερούσσα, Ριχωπό, Χαλανδριανή, Πλατύ Βουνό και Σαν Μιχάλη. Ένα εύφορο και κοσμοπολίτικο σκηνικό συνθέτει το νότιο τμήμα του νησιού, ενώ ακολουθώντας παραλιακή πορεία, θα περάσετε από τα χωριά Αζόλιμνο, Βάρη, Μέγα Γιαλό, Ποσειδωνία, Φοίνικα, Γαλησσά και Κίνι.

Η Ποσειδωνία είναι γεμάτη από πεύκα, κήπους και νεοκλασικά σπίτια. Ο μέγας Γιαλός θεωρείται από τα ομορφότερα θέρετρα του νησιού, ενώ ο Φοίνικας είναι ένας καθαρά τουριστικός οικισμός.

Η Βάρη έχει βασικό της χαρακτηριστικό, έναν ενετικό πύργο, ενώ ο Αζόλιμνος φημίζεται για τις ταβέρνες του.

Οι παραλίες της Σύρου

Η Σύρος με τις εξωτικές παραλίες, τα καταγάλανα νερά και τις χρυσές αμμουδιές αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, προσφέροντας επιλογές για όλα τα γούστα.

Αγκαθωπές: Αμμουδερή, ρηχή και οργανωμένη παραλία, με θέα στα νησάκια Σχοινονήσι και Στρογγυλό, 14 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη.

Κίνι: Ήσυχη παραλία στο γραφικό ψαροχώρι, ένα τέταρτο περίπου οδικώς από την Ερμούπολη, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά πιάτα στα ταβερνάκια.

Δελφίνι: Οργανωμένη παραλία με beach bar και ταβερνάκια δύο χιλιόμετρα από το Κίνι.

Βάρη: Μικρή και ήρεμη παραλία, ιδανική για παιδιά, λόγω των ρηχών νερών της.

Αζόλιμνος: Αμμουδερή και οργανωμένη παραλία στον ομώνυμο οικισμό, 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ερμούπολης.

Κόμητο: Οργανωμένη παραλία, ένα χιλιόμετρο από τις Αγκαθωπές.

Λωτός: Μικρή παραλία με άμμο και βότσαλα, δίπλα από το Κίνι.

Κόκκινα: Παραλία, έξω από τον Φοίνικα, με χαρακτηριστικό κόκκινο πέτρωμα, όπου θα βρείτε αρκετές επιλογές διαμονής, φαγητού και καφέ.

Γαλησσάς: Κοσμοπολίτικη παραλία, 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ερμούπολης με πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook