Εσωτερικό έλεγχο έχει διατάξει η διοίκηση του ΟΤΕ μετά από το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ότι η αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Comverse Technology Inc παραδέχεται τη δωροδοκία ατόμων που συνδέονται με την ελληνική εταιρεία, κατά το χρονικό διάστημα 2003-2006.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για 536.000 δολάρια που έλαβαν στελέχη του ΟΤΕ από την αμερικανική εταιρεία, με στόχο να εξασφαλιστούν συμβόλαια, για την προμήθεια εξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων για την Cosmote, και τις θυγατρικές της σε Σκόπια και Ρουμανία.

Όπως προκύπτει από έγγραφο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ οι πληρωμές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα συμβάσεις αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα, ενώ το παράνομο κέρδος που προέκυψε υπολογίζεται σε περίπου 1,2 εκ δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η Comverse Technology Inc, προδώθηκε από τα λογιστικά βιβλία της, όταν ο έλεγχος που διενήργησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έφερε στο φως ύποπτους κωδικούς περί «προμηθειών αντιπροσώπων».

Οι ελεγκτές ανακάλυψαν τελικά 536.000 δολάρια «αθέμιτων πληρωμών σε άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ μέσω θυγατρικής από το Ισραήλ».

Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ελήφθη στις 7 Απριλίου 2011, αλλά και του δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση, στην Comverse επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1,6 εκ δολάρια και άλλα 1,2 εκ δολάρια επιβλήθηκαν υπέρ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Βαρύτατο πρόστιμο αναμένεται να επιβληθεί και στον ΟΤΕ, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος των ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση, «ο ΟΤΕ έχει μέτοχο και το Δημόσιο» και «η διεκπεραίωση των μιζών έγινε μέσω υπεράκτιας εταιρείας από την Κύπρο», με τον μεσάζοντα να κατακρατά το 15% και να διαθέτει το 85% του συνολικού ποσού για μίζες. Η Comverse Technology Inc, συνεργάζεται με τον ΟΤΕ από το 1999.

Μετά την αποκάλυψη του νέου σκανδάλου δωροδοκιών η Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ έδωσε αμέσως εντολή για την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook