Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αεροπορική βάση της Σούδας επισήμανε σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την διαδήλωση στην Αμερικανονατοική βάση στο Μαράθι Ακρωτηρίου, στο πλαίσιο του 22ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ.

«Η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι. Οξύνονται οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για την εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής, για τον έλεγχο, για τη διανομή των αγορών.

Η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί αμέσως από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Η βάση της Σούδας θα πρέπει να κλείσει αμέσως. Αποτελεί το βασικό ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής, για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, ιδιαίτερα σήμερα ενάντια στο λαό της Συρίας» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.«Ο λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Η νεολαία, ο λαός μας δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως ο Γ.Γ. του ΚΚΕ θα μιλήσει απόψε σε κεντρική εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται στο άλσος των Αγίων Αποστόλων.Το 22ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ

Όπως γράφει σήμερα ο "Ριζοσπάστης" ¨με στόχο να διαδοθεί παντού το σύνθημα «Από τους πολέμους των εκμεταλλευτών στην κατάργηση της εκμετάλλευσης» χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, θα διαδηλώνουν για δυο μέρες με φρεσκάδα και ενθουσιασμό, εκδηλώσεις, συζητήσεις, τραγούδι, αθλητισμό, όπως «προστάζει» η νιότη τους.

Κορύφωση θα είναι η σημερινή πορεία στη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας και η συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης στις 8 μ.μ. με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τα πρώτα πλοία έφτασαν στην Κρήτη - ένα στα Χανιά και ένα στο Ηράκλειο - ξημερώματα Παρασκευής γεμάτα νέους και νέες. Εκεί τους περίμεναν λεωφορεία και μάλιστα στα Χανιά είχαν «επιστρατευτεί» και αστικά λεωφορεία. Λίγο αργότερα ο όμορφος χώρος της παραλίας και του πευκώνα των Αγίων Αποστόλων άρχισε να «ζωντανεύει» με τις πρώτες αφίξεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ από κάθε γωνιά της χώρας και το στήσιμο των σκηνών.

Στην υποδοχή οι Οργανώσεις της Κρήτης, που είχαν φροντίσει από μέρες για τη διαμόρφωση του χώρου που θα φιλοξενήσει χιλιάδες νέους και νέες, αφού η συμμετοχή αναμενόταν πολύ μεγάλη. Και πράγματι ήταν, με τις αφίξεις να συνεχίζονται και σήμερα, που αναμένεται ακόμη ένα πλοίο. Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν για πρώτη φορά σε αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ και πρέπει να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις!

 

Στο χώρο της κατασκήνωσης λειτουργούν μπαρ που προμηθεύουν τους κατασκηνωτές με τα απαραίτητα, υπάρχει η εξέδρα που φιλοξενεί τις συζητήσεις και τις συναυλίες, γήπεδα όπου διοργανώνονται αθλητικές δραστηριότητες, όπως τουρνουά ποδοσφαίρου, ενώ για κάθε ενδεχόμενο υπάρχει και Ιατρείο. Τα τραπέζια του αυτοσχέδιου εστιατορίου «καταλαμβάνονται» σε όλη τη διάρκεια της μέρας από επιτραπέζια παιχνίδια και βιβλία - ορισμένα αγοράστηκαν από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» που έχει στηθεί στην κατασκήνωση - ενώ από τα μεγάφωνα ακούγεται μουσική με συλλογές τραγουδιών για όλες τις προτιμήσεις. Φυσικά η παραλία έχει την τιμητική της, όπως και τα παιχνίδια στη θάλασσα.

Το απόγευμα την «αυλαία» των αθλητικών δραστηριοτήτων άνοιξαν οι μαθητές από Θεσσαλονίκη και Κρήτη με αγώνα ποδοσφαίρου. Τη «σκυτάλη» πήραν μια σειρά Οργανώσεις της χώρας που δήλωσαν συμμετοχή και πήραν μέρος στο τουρνουά.

Στην κατασκήνωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και συμμετείχε στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ομιλητές τον Ercan Bolukbasi και τον Τάσο Γαλανόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ."