Μεγάλη πτώση των βάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ φέτος. Ο μοναδικός παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων που παραμένει άγνωστος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», ένας υποψήφιος μπαίνει με 18 στους πολιτικούς μηχανικούς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με 18,8 στη Νομική Αθηνών, 16 στο Φυσικό και περίπου 19 στην Ιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι οι χαμηλότεροι βαθμοί που απαιτήθηκαν για την είσοδο στις πιο περιζήτητες σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας το Μετσόβιο «σκαρφάλωσε» στο 19 και η Ιατρική «κάλπαζε» ασυγκράτητη προς το 19,5.

Φέτος, σύμφωνα με την αναλυτική επεξεργασία των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, σε συνάρτηση με τις αυξομειώσεις των εισακτέων, ο βαθμός εισαγωγής για τους Μηχανικούς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα πέσει στο 18,6, ενώ για το Φαρμακευτικό της Αθήνας στο 18.

Οι εκτιμήσεις των βάσεων ενδεικτικά σε ορισμένες σχολές

Η κάθετη πτώση στον αριθμό των αριστούχων, η συγκέντρωση των βαθμολογιών στις μεσαίες κλίμακες (12-17) και οι απογοητευτικές επιδόσεις σε κρίσιμα μαθήματα, όπως τα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης και η Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής, αναμένεται να συμπαρασύρουν σε πτώση μια σειρά σχολών, ακόμα και από αυτές που θεωρούνται υψηλόβαθμες.

Χαρακτηριστική η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει βάση εισαγωγής κάτω των 19.000 μορίων.

Φέτος αναμένεται να υπάρξει και μείωση της ζήτησης των Παιδαγωγικών Τμημάτων (Παιδαγωγικό Αθήνας 17.100, Παιδαγωγικό Πάτρας 15.700), καθώς πλέον δεν οδηγούν στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, όπως συνέβαινε τα τελευταία 5 χρόνια, οπότε και συγκέντρωναν την υψηλότερη προτίμηση.

Μεγάλες αναμένονται οι πτώσεις των βάσεων και στις σχολές των Πολυτεχνείων και στις Φυσικομαθηματικές σχολές, στα ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπου οι πτώσεις αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες.

Ενδεικτικά σημειώνουμε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ που η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17.690 μόρια, της Πάτρας στα 16.300, της Ξάνθης στα 15.100.

Στο Φυσικό Αθήνας η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15.800 μόρια, το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης 15.360, το Τμήμα Βιολογίας Πάτρας 16.200 και το Τμήμα Φαρμακευτικής Πάτρας στα 17.500 μόρια.

Μεγάλη πτώση αναμένεται στις οικονομικές σχολές του πέμπτου πεδίου, καθώς -εκτός των άλλων- είχαμε και μείωση των υποψηφίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, κατά 10% περίπου.

Μείωση όμως των υποψηφίων παρατηρείται συνολικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Αυτό θεωρείται από τους εκπαιδευτικούς ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ή της στροφής πολλών μαθητών στο Διεθνές Απολυτήριο.

Το θετικό της υπόθεσης είναι, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, ότι δεν θα υπάρχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής, όπως βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν εισαγωγές υποψηφίων μόνο με 6.000 ή 5.000 μόρια, κι αυτό οφείλεται και στις συγχωνεύσεις που έγιναν, κυρίως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Η χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε σχολή ΑΕΙ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 11.800.

Με πληροφορίες από protothema και pelop.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook