Στο πλευρό των εκπαιδευτικών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τάσσεται η \”Παρέμβαση Εκπαιδευτικών\”

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

\”Η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη ρήξη και την ανατροπή χαιρετίζει τη συμμετοχή αρκετών συναδέλφων στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων σήμερα, Παρασκευή 05-07-2013 στις 10.00 π.μ., για να αποτρέψουμε στην πράξη το ΠΥΣΔΕ Ν. Χανίων από το να προσδιορίσει, σε πρώτη φάση αριθμητικά, τις πλασματικές υπεραριθμίες σε διάφορες ειδικότητες στο επίπεδο σχολικής μονάδας.

Η θέση μας γι’ αυτό το ζήτημα ήταν και παραμένει αμετακίνητη:

Όταν η φετινή σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε με ογδόντα τέσσερα κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Χανίων, όταν επίσης είναι γνωστό πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επαναπροσλάβει, δηλαδή να απολύσει 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πανελλαδικά (με αποτέλεσμα να υπάρξουν πιέσεις για παραπέρα συμπτύξεις τμημάτων και υπολειτουργία πολλών σχολικών μονάδων την προσεχή σχολική χρονιά), δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν ξαφνικά υπεράριθμοι συνάδελφοί μας – υποψήφια μέλη στη λίστα των 8.500 διαθεσιμοτήτων εκπαιδευτικών, τους οποίους αναζητά η τρόϊκα (Ε.Ε. και ΔΝΤ) σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, για να τους εκπαραθυρώσει με συνοπτικές διαδικασίες από τη δημόσια εκπαίδευση, ώστε να χορηγήσει την επόμενη δόση του μνημονιακού θανάτου των εργαζομένων και των στοιχειωδέστερων αναγκών τους για εργασία, υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση κλπ.

Ας έχουν όλοι υπόψη τους πως το ΠΥΣΔΕ, αν κατέληγε την Παρασκευή στον αριθμητικό προσδιορισμό των πλασματικών υπεραριθμιών, θα ήταν ως διοικητικό όργανο υποχρεωμένο να συντάξει τους σχετικούς πίνακες στη βάση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που προωθεί το Υπουργείο στην παιδεία, όπως είναι η αύξηση του ωραρίου που προβλέπει ο νέος ν. 4152/13 και η εφαρμοστική του εγκύκλιος Α.Π 70607/Δ3/23.5.2013, η αύξηση των ωρών υπολογισμού των οργανικών θέσεων, η ισοπέδωση ιδιαιτεροτήτων σχολείων και περιοχών (π.χ. δυσπρόσιτα), το στοίβαγμα μαθητών στα τμήματα που έφτασαν σε μεγάλο ποσοστό και στα Χανιά τους 25 με 30 μαθητές κ.α.

Με τη δυναμική μας παρέμβαση και τη μαχητική παρουσία αρκετών συναδέλφων αποτρέψαμε δύο φορές το ΠΥΣΔΕ Ν. Χανίων (την Πέμπτη, 27-06 με τη διάλυσή του και την Παρασκευή, 05-07 με τη μη λήψη απόφασης) να προσδιορίσει εικονικά πλεονάσματα εκπαιδευτικών και πλασματικές υπεραριθμίες∙ αντίθετα, υπήρξε η δέσμευση από τον Προϊστάμενο Δευτ/βάθμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων και από τα υπόλοιπα μέλη του ΠΥΣΔΕ για τον προσδιορισμό και δημοσιοποίηση μόνο των οργανικών κενών που υπάρχουν στα σχολεία, ώστε να κάνουν αιτήσεις οι συνάδελφοι για τη μετακίνησή τους σ’ αυτές τις θέσεις, αν το επιθυμούν.

Καμία επανάπαυση και εφησυχασμό δεν πρέπει να μας δημιουργεί η δέσμευση αυτή, που μπορεί να αποδειχθεί πολιτικάντικος ελιγμός, για να διασκεδαστεί πρόσκαιρα η ανησυχία και αγανάκτηση ανάμεσα στους συναδέλφους.

Ας μην ξεχνά, άλλωστε, κανείς πως μπορεί το ΠΥΣΔΕ να μην ανακοίνωσε πλεονάσματα, αλλά τα μέλη που το απαρτίζουν μετέχουν στις διαδικασίες και δεν τις καταγγέλλουν.

Στην προηγούμενη, μάλιστα, συνεδρίαση του, που διαλύθηκε, είχαν σκοπό να ανακοινώσουν πλεονάσματα και μας καλούσαν να τους «αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους».

Επιπρόσθετα δεν έχουν εγκαταλείψει τη λογική του «μικρότερου κακού», που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοχής σε «λελογισμένες» απολύσεις. Τελικά, δεν μπορούμε να τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

Το ότι δεν έδωσαν πλεονάσματα (μια θετική εξέλιξη) είναι μια αυτονόητη υποχρέωσή τους απέναντι στους συναδέλφους. Εμείς ως παράταξη απαιτούμε το επόμενο διάστημα από τη Διεύθυνση και το ΠΥΣΔΕ Ν. Χανίων τη συνεπή εφαρμογή της δέσμευσής τους με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα σ’ όλες τις φάσεις αυτής της διαδικασίας. Σε μια τέτοια κατεύθυνση θα κινηθούμε ως προς αυτό το θέμα, θα προσπαθήσουμε δηλαδή να επιβάλλουμε την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων στην πράξη!

Η για δεύτερη φορά μη λήψη απόφασης για τις πλασματικές υπεραριθμίες από το ΠΥΣΔΕ Ν. Χανίων δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν, μιας και οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν έχουν αποτραπεί∙ θα βρίσκονται πάντα «προ των πυλών» όσο δε συγκροτείται στη βάση των συναδέλφων ένα μαχητικό κίνημα ρήξης και ανατροπής που θα αποκρούει τη βίαιη επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων του ΔΝΤ, της ΕΕ και όλων των υπερεθνικών μηχανισμών τους, που αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να περάσουν σαρωτικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις∙ οι απολύσεις θα στοιχειώνουν τα όνειρά μας όσο δε συγκροτείται ένα ταξικό, πλειοψηφικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό ρεύμα που θα σαρώσει τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία με αφορμή το Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις επιτίθεται με σφοδρότητα σ’ ό,τι απέμεινε όρθιο από τις λαϊκές-κοινωνικές κατακτήσεις.

Η για δεύτερη φορά, ωστόσο, μη λήψη απόφασης για τις πλασματικές υπεραριθμίες από το ΠΥΣΔΕ Ν. Χανίων δείχνει και κάποιες από τις δυνατότητες του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος των καθηγητών της βάσης να κερδίζει νίκες στην πράξη ενάντια στη λογική της ταξικής συνεργασίας, της συνυπευθυνότητας και της συνδιαχείρισης που έχει οξειδώσει τις συνειδήσεις των αιρετών μελών του ΠΥΣΔΕ Ν. Χανίων καθώς και του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ Χανίων. Ας σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο πως ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ) και ο Γενικός της Γραμματέας (Πρωτοβουλία) έλαμψαν με την απουσία τους από τη συγκέντρωση της Παρασκευής, ούτε μπήκαν στον κόπο (πράγμα που είναι σοβαρότερο και ενδεικτικό των προθέσεών των παρατάξεων που τους στηρίζουν) να συγκαλέσουν το Δ.Σ. τις προηγούμενες μέρες και να καλέσουν τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας, αν και γνώριζαν την κρισιμότητα της σημερινής συνεδρίασης για το ζήτημα των υπεραριθμιών.

Με τη μη σύγκλιση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, τη μη λήψη απόφασης για παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ την Παρασκευή, 05-07-2013 και με τη βροντερή απουσία τους αντιστρατεύονται στην πράξη όχι μόνο το γράμμα μα το πνεύμα των αποφάσεων του πρόσφατου, 16ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ, που καλεί τα Δ.Σ. των κατά τόπους ΕΛΜΕ να βρίσκονται σε διαρκή λειτουργία και να ενημερώνουν – κινητοποιούν τους συναδέλφους για κάθε ζήτημα που τους αφορά αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι, με διαρκείς συνεδριάσεις, Γενικές Συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, συνεννοήσεις με τοπικούς μαζικούς φορείς κλπ και άμεσες μορφές απάντησης (καταλήψεις δημόσιων κτιρίων κλπ), αν υπάρξουν κι άλλες απολύσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη ρήξη και την ανατροπή είχε μια συνεπή και μαχητική παρουσία, που στην ουσία αποτελούσε συνέχεια της παλαιότερης παρέμβασής μας στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ την Πέμπτη, 13-06-2013, όταν επρόκειτο να προσδιοριστεί ο αριθμός των «υπεράριθμων» σε επίπεδο περιφέρειας και συνακόλουθα ν’ ανοίξει ο δρόμος των υποχρεωτικών μεταθέσεων εκπαιδευτικών.

Για την ιστορία ας θυμίσουμε πως ο ένας από τους αιρετούς του ΠΥΣΔΕ Ν. Χανίων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ (Ενωτική Συσπείρωση), στην παράσταση διαμαρτυρίας που είχαμε τότε πραγματοποιήσει κατηγορούσε κυριολεκτικά τους πάντες (ακόμα και την ΟΛΜΕ) που τον καλούσαν να καταγγείλει ως παράνομη και παράτυπη αυτήν τη διαδικασία και να αποχωρήσει από αυτήν, υποστηρίζοντας πως ο ρόλος του ήταν, αντί για τον τρομοκρατικό αριθμό των 240 υπεράριθμων που ξέβραζε το ηλεκτρονικό σύστημα υπολογίζοντας με το σφαγιαστικό και αυθαίρετο μέτρο της εγκυκλίου (σύνολο καθηγητών με οργανική στο ΠΥΣΔΕ δια του 20!), αυτός θα… έδινε μάχη στο ΠΥΣΔΕ, ώστε να συντάξει μια λίστα 40-60 υπεράριθμων καθηγητών (ιδιαίτερα στις ειδικότητες πληροφορικής γυμναστών, ξενόγλωσσων κλπ), τους οποίους διαβεβαίωνε (πώς ήταν άραγε τόσο σίγουρος;) ότι θα διατεθούν αργότερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Περιττό να πούμε πως με την επιμονή και τη μαχητική μας παρουσία, τελικά το ΠΥΣΔΕ Ν. Χανίων αναγκάστηκε να μην στείλει κανέναν υπεράριθμο στην περιφέρεια.

Το ότι ο εν λόγω αιρετός, όμως, προωθεί ουσιαστικά μια γραμμή που έχει ως κύριο άξονα τη συνεννόηση με τη διοίκηση έγινε φανερό και στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ την Πέμπτη, 27-06, όταν υποστήριζε τη θέση πως η διοίκηση θα καταβάλει προσπάθειες «όσες οι υπεραριθμίες, τόσα περίπου να είναι και τα κενά» χωρίς να μπλοκάρει τις διαδικασίες, απ’ τις οποίες θα προέκυπταν υπεραριθμίες∙ μα και την Παρασκευή, 05-07-2013, έφτασε να εμφανίζει την μη ανακοίνωση πλεονασμάτων βασικά ως αποτέλεσμα επιτυχημένων διαβουλεύσεων με τη διοίκηση και όχι ως επιτυχία του κινήματος. Καθήκον, ωστόσο, του αιρετού είναι πρώτα απ’ όλα να ενημερώνει και να συμβάλλει στην κινητοποίηση των συναδέλφων.

Για την Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη ρήξη και την ανατροπή είναι καθαρό πως η καταρχήν θετική εξέλιξη στο τελευταίο ΠΥΣΔΕ, δηλαδή η (ίσως πρόσκαιρη) μη ανακοίνωση πλεονασμάτων, δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων κάποιων παραγόντων με τη διοίκηση, αλλά ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που επέδειξαν οι συνάδελφοι σε κρίσιμες στιγμές. Κορυφαία έκφραση αυτής της αποφασιστικότητας ήταν η διάλυση του ΠΥΣΔΕ Πέμπτη 27-06, που οδήγησε και σε αναδίπλωση στο θέμα των πλεονασμάτων. Αυτή η πείρα αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το πνεύμα που πρέπει να διέπει τους αγώνες μας σε συνθήκες βάναυσης επίθεσης ενάντια στα δικαιώματά μας, ενόψει και των επερχόμενων μεγάλων αγώνων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών για τη ρήξη και την ανατροπή θα συνεχίσει να παλεύει στην κατεύθυνση της αποφασιστικής σύγκρουσης με τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για την ανατροπή τους, για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των εργαζόμενων – των ανέργων, όλης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας.
Διεκδικούμε να μην υπάρξει καμία διαθεσιμότητα – απόλυση εκπαιδευτικού, να μη γίνουν άλλες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, να βρίσκονται όχι παραπάνω από 20 μαθητές στο τμήμα σ’ ένα ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο που θα χωρά όλες τις ειδικότητες, όλους τους μαθητές, όλη τη γνώση!
Ανάμεσα στ’ άλλα διεκδικούμε το σταμάτημα κάθε συνδικαλιστικής δίωξης, κάθε απόπειρας τρομοκράτησης συναδέλφων μέσω πειθαρχικών, διαθεσιμότητας, υποχρεωτικών μεταθέσεων. Καμιά δίωξη ενάντια στους συναδέλφους που συμμετείχαν στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 13 Ιούνη στηρίζοντας τον αγώνα της ΕΡΤ.
Παλεύουμε για να είναι οι εκπαιδευτικοί μόνιμοι, με σταθερή εργασία, ουσιαστική επιμόρφωση αξιοπρεπείς αποδοχές και ασφάλιση. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, ξεκινώντας από την άμεση αποκατάσταση των αναπληρωτών που απολύονται, ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες και την αξιοποίηση της νέας γενιάς εκπαιδευτικών που υποφέρει στην αδιοριστία. Με αυτή τη λογική οι αναπληρωτές παραμένουν μέλη των ΕΛΜΕ. Μαζικοί Διορισμοί καθηγητών!\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook