Για πρώτη φορά ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα θα μεταφερθεί, κατόπιν έγκρισης της Ιεράς Συνόδου, εκτός Πατρών και συγκεκριμένα στη Ρωσία, με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο των 1.025 ετών από την βάπτιση των Ρως στον Δνείπερο ποταμό.

Η αναχώρηση της αποστολής θα γίνει στις 11 Ιουλίου, με ειδική πτήση από το αεροδρόμιο του Αράξου, ενώ ο σταυρός του Πρωτοκλήτου θα επιστρέψει στην Πάτρα στις 2 Αυγούστου.

Το ρωσικό ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος» που έχει αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς του μοναδικού αυτού ιερού κειμηλίου του Χριστιανισμού στη Ρωσία την Ουκρανία και την Λευκορωσία, κατασκεύασε ειδική θήκη στην οποία θα τοποθετηθεί ο Σταυρός ώστε να μην υπάρξει καμία φθορά του κειμηλίου.

Την νέα θήκη στην οποία θα παραμείνει στο μέλλον ο σταυρός, αφού θα δωρηθεί μετά το προσκύνημα, στη Μητρόπολη Πατρών, σχεδίασε ένας Έλληνας αρχιτέκτων μηχανικός, ο κ. Βαγγέλης Τσιρώνης ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο dogma.gr.

«Πρώτιστο μέλημα μας είναι η ασφάλεια του Σταυρού κατά την μεταφορά του, για πρώτη φορά εκτός Πάτρας, από το 1980» σημείωσε στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «ΔΟΓΜΑ» ο κ. Τσιρώνης ο οποίος σημείωσε ότι με την νέα θήκη ο Σταυρός θα έχει απόλυτη προστασία στη νέα θήκη η οποία είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται από το εξωτερικό κλίμα.

\"\"

«Χρησιμοποιήσαμε ένα σπάνιο ξύλο (Τικ Μπουρμα) το οποίο είναι από τα πιο ανθεκτικά και μη διαβρώσιμα ξύλα στον κόσμο» είπε ο κ. Τσιρώνης.

Ένα εξίσου σημαντικό γεγονός είναι ότι πλέον με την νέα κατασκευή ο Σταυρός θα μπορεί να λιτανεύεται κάτι το οποίο δεν μπορούσε να συμβεί μέχρι σήμερα αφού η παλαιά θήκη ήταν εντοιχισμένη και πολύ βαριά.

«Η νέα θηκη θα είναι 80 κιλά. Βάρος το οποίο μπορούν να σηκώσουν τέσσερις άνδρες σε μια λιτανεία» είπε στο dogma.gr ο Έλληνας αρχιτέκτονας που σχεδίασε την θήκη σημειώνοντας πως η παλαιά ξεπερνούσε τα 300 κιλά καθιστώντας πρακτικά αδύνατη κάθε μετακίνηση.

Το ϊδρυμα Άγιος Ανδρέας

Πρόσφατα το ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος» ίδρυσε ελληνικό παράρτημα. Επικεφαλής του, είναι ο πρώην καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και νυν επιχειρηματίας με δραστηριότητες στην ενέργεια και το real estate κ. Σεργκέϊ Γκολοβίν.

Ο Γκολοβίν ζει τα τελευταία 18 χρόνια στη χώρα μας. Το ίδρυμα, την προεδρία του οποίου έχει ο Βλαδίμηρος Γιακούνιν είναι ένα από τα σημαντιότερα θρησκευτικά ιδρύματα στην Ρωσία με ιδιαίτερα πλούσια δραστηριότητα.

Ο Β. Γιακούνιν είναι πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, μιας εταιρείας με περίπου 3 τρισεκατομμύρια ευρώ τζίρο κάθε χρόνο που αναλογεί στο 4,9 του ΑΕΠ της Ρωσίας και απασχολεί 1.300.000 υπαλλήλους.

Ο Γιακούνιν θεωρείται ένας από τους πιο στενούς φίλους του Προέδρου Πούτιν και ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα στην χώρα.

dogma.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook