Aπό τα τέλη του 2008 που ξέσπασε η οικονομική κρίση μέχρι την περυσινή χρονιά 320.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, καθώς το Δημόσιο «πάγωσε» τις προσλήψεις, ενώ δεν έκανε ανανέωση στη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων.

Σε… δραστικές περικοπές του λειτουργικού κόστους, όμως, προχώρησαν και οι περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς η καθίζηση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα ακόμη και… επιβίωσης, δεδομένης και της πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά. Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία από τους απασχολούμενους των εισηγμένων και κατά τεκμήριο μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Τη διετία 2009-2010 περίπου 200 εταιρείες μείωσαν το προσωπικό τους κατά 40.000 άτομα.

Οι μεγαλύτερες, ποσοστιαίες, περικοπές (30%-97%) εντοπίζονται στον κατασκευαστικό κλάδο (π.χ. σε Αττικατ, Μοχλό, Βιοτέρ, Αθηνά, Μηχανική κ.ά.), μετά το «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας και των μεγάλων έργων υποδομής. Σημαντικές ήταν ακόμη οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και στα ΜΜΕ, λόγω κυρίως της κάθετης πτώσης των διαφημιστικών εσόδων.

Βιομηχανία

Και στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο, αρκετοί όμιλοι συνδύασαν την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό με «ελάφρυνση» στο εργατικό κόστος (κυρίως εντός του 2009). Ηδη, αρκετές από αυτές είτε αύξησαν τις θέσεις εργασίας πέρυσι είτε προχώρησαν σε μικρότερης έντασης απολύσεις.

Ούτε ο εμπορικός κλάδος κατάφερε να αποφύγει την κρίση. Στις εισηγμένες με τις μεγαλύτερες περικοπές σε απόλυτα νούμερα αναφέρουμε μεταξύ άλλων τη Σφακιανάκης (λόγω της μεγάλης κρίσης στην εμπορία αυτοκινήτων), το Πλαίσιο και την Ηλεκτρονική, απόρροια της κάθετης πτώσης της ζήτησης για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τη Sarantis κ.ά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της απασχόλησης σε αρκετές εισηγμένες οφείλεται και στην πώληση θυγατρικών (π.χ. Alapis κ.ά.), προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να απαλλαγούν παράλληλα από κάποια σαφώς μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα.

Ντόμινο

Στο κόκκινο δάνεια και θέσεις εργασίας

Σημαντική μείωσΤα χειρότερα, όμως, έπονται, αφού μέχρι τέλους του έτους αναμένονται και νέες αναπροσαρμογές του ευρωεπιτοκίου, δημιουργώντας επιπρόσθετο «πονοκέφαλο» σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που από την πρόσφατη άνοδο του 0,25% επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο.η των εργαζομένων καταγράφεται σε εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα -ευρισκόμενες παράλληλα σε φάση αναδιάρθρωσης και των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Με τις τράπεζες, άλλωστε, να έχουν αυξήσει τη μετοχική τους συμμετοχή σε ορισμένες εξ αυτών (π.χ. Μαΐλλης, Altec, Καραμολέγκος κ.ά.) προκειμένου να «εξασφαλίσουν» -όσο το δυνατόν- τα δάνεια που τους έχουν χορηγήσει τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικασία συνεχούς μείωσης των λειτουργικών δαπανών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο έχει ξεκινήσει… δειλά δειλά (για τις περισσότερες τράπεζες) ο περιορισμός των απασχολούμενων, με το ποσοστό της μείωσης να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων.

πηγή \”Εθνος της Κυριακής\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook