Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, παρουσίασαν μελέτη σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωπιστημών στη Βιέννη, σύμφωνα με την οποία, νέες γεωλογικές διεργασίες, κάνουν την Κρήτη όπως και τις Βαλεαρίδες, τη Κορσική και τη Σαρδηνία να κινούνται νότια.

Η μελέτη αφορά την κίνηση των τεκτονικών πλακών της Ευρώπης και της Αφρικής, μια γεωλογική διαδικασία που κρατά αιώνες και που δίνει τις σεισμικές δονήσεις που γνωρίζουμε στη Μεσόγειο.

Ενώ για χρόνια όμως οι επιστήμονες διατείνονταν ότι το βόρειο τμήμα της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας \”βυθιζόταν\” κάτω από το νότιο τμήμα της ευρωπαικής , σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις οι δύο πλάκες συνεχίζουν μεν να συγκλίνουν αλλά η ευρωπαική πλάκα είναι πλέον πιθανότατα εκείνη που γλιστράει κάτω από την Αφρικανική φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν \”επιστημονικά συναρπαστικό\”.

\”Η Αφρικανική πλάκα έχει σταματήσει να βυθίζεται, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο πλάκες συνεχίζουν να κινούνται η μια προς την άλλη. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να γινόμαστε μάρτυρες της έναρξης μιας νέας γεωλογικής διεργασίας και πιο συγκεκριμένα της βύθισης της Ευρώπης κάτω από την Αφρική\” δήλωσε στο BBC o Ρίνους Βόρτελ, επικεφαλής της έρευνας.

Εδώ ακριβώς οφείλεται και η παρατηρούμενη …κάθοδος της Κρήτης προς τα νότια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για καλυφθεί το κενό ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής πλάκας έχουν αρχίσει να κινούνται προς τον νότο και έτσι και οι προαναφερθείσες περιοχές που βρίσκονται στην επιφάνεια των πλακών, ακολουθούν τη κίνησή τους.

Οι επιστήμονες μάλιστα δηλώνουν ότι έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους αφού παρατηρήσεις στην σεισμική δραστηριότητα στην Μεσόγειο δείχνουν ότι έχει χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή η γεωλογική μεταβολή που θα οδηγήσει στη βύθιση της ευρωπαικής πλάκας κάτω από την αφρικανική, επιβεβαιώνοντας τους γενικότερους ισχυρισμούς τους.

Flashnews.gr με πληροφορίες από tovhma.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook