Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ πρότειναν με παρέμβαση τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου συνεδρίασε στις 4/7/2013 την προκήρυξη κινητοποιήσεων ενόψει της ενδεχόμενης κατάθεσης από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την ουσιαστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Όπως επισημαίνεται στην παρέμβαση των μελών της ΠΑΣΕΒΕ στο ΔΣ του ΕΣΗ:

” Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το αμέσως επόμενο διάστημα, ο υπουργός ανάπτυξης , αφού συμφώνησε με τις ορέξεις της τρόικα, φέρνει στη βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο που προβλέπει τη λειτουργία καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο για τα καταστήματα με επιφάνεια μέχρι 250 τμ.

Στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης να καταργήσει ουσιαστικά την Κυριακάτικη αργία, πράγμα που προσπαθούν δεκαετίες τώρα να εφαρμόσουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η ΑΣΕ (που στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ) αντιτάχτηκε με δήλωση της στον ΕΣΗ από τον Δεκέμβρη του 2012.

Επίσης η απόφαση του ΔΣ αλλά και της Γ.Σ του συλλόγου μιλά για την αδιαπραγμάτευτη θέση του, κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Με αυτά τα δεδομένα η ΑΣΕ (Αγωνιστική Συνεργασία Έμπορων) συντονίζοντας τη δράση της με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ σε άλλους κλάδους αλλά και τους εργαζόμενους τους οποίους θα πλήξει ευθέως όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα μια τέτοια εξέλιξη, πρότεινε το ΔΣ να πάρει απόφαση για :

• Δημοσιοποίηση της θέσης του συλλόγου,

• Κοινοποίηση της σε όλους τους φορείς της πόλης μας (Δήμο, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΟΛΗ κλπ).

• Να καλέσει το ΔΣ όλα τα σωματεία και ομοσπονδίες των ΕΒΕ να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο “έκτρωμα”

• Να βρίσκονται οι συνάδελφοι σε ετοιμότητα, ούτος ώστε μόλις ανακοινωθεί ότι το νομοσχέδιο έρχεται στη βουλή προς ψήφιση, να υπάρξει αντίδραση.

Απόφαση για κινητοποιήσεις :

Α. Σαν άμεση αντίδραση 24 ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας ως ένδειξη διαμαρτυρίας τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου,

B.Συγκέντρωση-διαμαρτυρίαα και πορεία στους δρόμους της πολης, κατάθεση ψηφίσματος και παράσταση την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης
Κοινή δράση με το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Γ. Συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα κινητοποιήσεις και κλιμάκωση τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Δ. Ενημέρωση των συναδέλφων για την απόφαση μας αυτή με όλους τους τρόπους

Στην πρόταση της ΠΑΣΕΒΕ υπήρξε ομόφωνη απόφαση για έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου και απόφαση για κινητοποίηση

H Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και η Επιτροπή της στους εμπόρους, καλούν κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικρό έμπορο, κάθε επαγγελματία ανεξάρτητα σε ποιον κλάδο δραστηριοποιείται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τους τζίρους των μαγαζιών όσον αφορά στη λειτουργία τους τις Κυριακές, κρύβεται η πίεση των μονοπωλίων για τον εκτοπισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το χώρο του εμπορίου, αλλά και γενικότερα, η προώθηση της πλήρους διάλυσης κάθε ίχνους εργασιακών σχέσεων που έχουν απομείνει,

Είναι ώρα δημιουργίας ενός ισχυρού μετώπου αντίστασης στα Κυβερνητικά σχέδια μαζί με τους εργαζόμενους.
Δεν διαπραγματευόμαστε απολύτως τίποτα, απαιτούμε την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Σταθερό ωράριο για τα καταστήματα.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί την πλειοψηφία του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου να σεβαστεί τις αποφάσεις τόσο του ΔΣ (4 Ιουλίου για επικείμενες κινητοποιήσεις) όσο και της Γενικής Συνέλευσης της 8 Απριλίου για το αδιαπραγμάτευτο της Κυριακής Αργίας, διαφορετικά θα είναι υπολογη για κάθε ενδεχόμενη υπονόμευση τις προσπάθειες αγωνιστικής απάντησης των αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων στα σχέδια της Κυβέρνησης , των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Οι δυνάμεως της ΠΑΣΕΒΕ τις επόμενες μέρες θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να δοθεί μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της συγκυβέρνησης. Με ράντζα στα μαγαζιά μας αρνούμαστε να ζήσουμε.

Την ξεκούραση μας, τις στιγμές με τις οικογένειες μας δεν θα τις ανταλλάξουμε με τις «ευχές του Υπουργού» για «μεγαλύτερους τζίρους» τις Κυριακές που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν.

Λουκέτα φέρνει η καπιταλιστική κρίση και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης προς όφελος των μονοπωλίων και όχι ο «χρόνος που δήθεν δεν έχουν οι εργαζόμενοι» για να ψωνίσουν .

Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook