Στο ενδεχόμενο η δόση ύψους 8,1 δισ. ευρώ του δανείου στήριξης να καταβληθεί στην Ελλάδα σε υποδόσεις, αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Θα ακούσουμε την τρόικα για τη συμφωνία που σημειώθηκε σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα και επί της βάσης αυτής θα εξετάσουμε πότε και πως θα εκταμιευθεί η δόση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθεί η δόση τμηματικά σε υποδόσεις, αν αυτό είναι «αναγκαίο και μπορεί να βοηθήσει», κάτι το οποίο θα αποφασιστεί με βάση την εισήγηση της τρόικας.

Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα προκειμένου οι χώρες αυτές να παραμείνουν στη σωστή τροχιά και για να εργαστούν στην εφαρμογή του προγράμματος, κατέληξε.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα διεξήχθησαν το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Euroworking Group.

Από το Eurogroup αργότερα σήμερα αναμένεται να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ (το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ).

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 16:00 και στις 21:00 είναι προγραμματισμένο να δοθεί η συνέντευξη Τύπου.

Σε …δόσεις η δόση

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η δόση αναμένεται να σπάσει σε μικρότερες δόσεις (2 ή 3) συνδεδεμένες με προαπαιτούμενα, ενώ στο τέλος Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως είπε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, η απόφαση για τον τρόπο καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ μετά τη συμφωνία που υπάρχει σε τεχνικό επίπεδο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εκταμίευση της δόσης τμηματικά σε υποδόσεις.

Όπως δήλωσε ο Σάιμον Ο\’ Κόνορ, υπάρχει ήδη ανάλογο προηγούμενο, καθώς στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις οι δόσεις καταβλήθηκαν σε υποδόσεις και είναι «ένας καλός τρόπος που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Τρόικα: Πρόοδος με καθυστερήσεις

Σε ανακοίνωσή της, η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Υγεία, το φορολογικό και το Δημόσιο.

Απ\’ ότι προκύπτει ακόμα, αποκλείεται προς το παρόν τουλάχιστον, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων «ad referendum» με τις ελληνικές αρχές δεν προβλέπει τη προσωρινή μείωση του συντελεστ αν και αναφέρεται ότι το ζήτημα θα παραμείνει «υπό συζήτηση».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η τρόικα λέει ότι παραμένουν «αβέβαιες», προβλέποντας σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Όπως λέει, πάντως, η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων «ad referendum» με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του.

Εν τω μεταξύ, αύριο, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να βρεθούν επίσης σήμερα η κατάσταση στην Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook