Σίγουρα με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει τις τελευταίες κουβέντες διαφόρων διάσημων. Αλλά για όσους δεν είναι celebrities, οι τελευταίες τους λέξεις ξεχνιούνται και χάνονται.

Εκτός από τους μελλοθάνατους στο Τέξας, που μπορεί να μην είναι διάσημοι αλλά οι τελευταίες τους κουβέντες σώζονται για πάντα.

Από τότε που η θανατική ποινή τέθηκε εκ νέου σε ισχύ, το Δεκέμβριο του 1982, οι τελευταίες κουβέντες των μελλοθάνατων καταγράφονται και πρόσφατα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Στο Τέξας γίνονται οι περισσότερες εκτελέσεις κρατουμένων από όλες τις αμερικανικές πολιτείες κι έτσι με τις τελευταίες τους λέξεις αποτυπώνεται το εύρος των σκέψεων και των συναισθημάτων στα τελευταία λεπτά της ζωής.

Κάποιοι από τους κατάδικους αξιοποιούν την ύστατη αυτή στιγμή για να δηλώσουν για ακόμα μία φορά την αθωότητά τους. «Θέλω να καταλάβετε, και λέω την αλήθεια, πως δεν σκότωσα εγώ τα παιδιά σας» , είπε ο David Spence τον Απρίλιο του 1997. «Ειλικρινά δεν έχω σκοτώσει κανέναν».

Άλλοι επιχείρησαν να απολογηθούν. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στην οικογένεια του θύματος», είπε ο Cornelius Goss που εισέβαλε στο σπίτι ενός ανθρώπου και τον χτύπησε μέχρι θανάτου. «Δεν νομίζω πως μπορώ να πω οτιδήποτε που θα βοηθήσει αλλά ελπίζω, μέσω του Θεού σας, να με συγχωρέσετε».

Κάποιοι άλλοι δείχνουν να έχουν πλήρως αποδεχθεί την ποινή τους, όπως ο Charles Bass, ο οποίος είχε καταδικαστεί για το φόνο αστυνομικού κι εκτελέστηκε το 1986 σε ηλικία 30 ετών. «Το αξίζω αυτό. Πείτε σε όλους πως είπα αντίο», ήταν οι τελευταίες του λέξεις.

Η ίδια αυτογνωσία χαρακτήριζε και τον James Colburn που μαχαίρωσε μια γυναίκα μέχρι θανάτου. «Τίποτα από όλα αυτά δεν έπρεπε να έχει συμβεί και ρώτα που πεθαίνω δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχώ. Ξέρω πως ήταν λάθος. Δεν κατηγορώ κανέναν άλλο παρά μόνο τον εαυτό μου», είπε.

Ο Jermarr Arnold shot σκότωσε, κατά τη διάρκεια ληστείας, την 21χρονη Marie Sanchez. Πριν εκτελεστεί προσπάθησε να τα βρει με την οικογένειά της. «Λυπάμαι βαθιά για την απώλειά σας. Είμαι κι εγώ άνθρωπος, ξέρω πώς είναι, το έχω νιώσει. Δεν μπορώ να εξηγήσω και δεν μπορώ να σας δώσω απαντήσεις. Μπορώ να σας δώσω μόνο ένα πράγμα και θα σας το δώσω σήμερα», είπε.

Κάποιοι αναγνώριζαν την ενοχή τους αλλά δεν πίστευαν πως το έγκλημά τους δικαιολογούσε την ποινή τους. «Έχω περάσει 8,5 χρόνια στη φυλακή, τα 7 ως μελλοθάνατος. Δεν έχω μπλέξει ποτέ σε φασαρίες, δεν είμαι πια απειλή για την κοινωνία», είπε ο Ricky Lee Green said.

«Δεν πιστεύω πως ο κόσμος θα είναι καλύτερος ή ασφαλέστερος χωρίς εμένα», δήλωσε ο Jeffrey Doughtie.

Για άλλους η τελευταία λέξη δεν μπορεί να μην ειπωθεί με χιούμορ ή χωρίς μια προσπάθεια να ελαφρύνει η στιγμή. Ο Jesse Hernandez που καταδικάστηκε για το φόνο ενός αγοριού 11 μηνών, σκέφτηκε την αγαπημένα του ομάδα και φώναξε «Go Cowboys!», το Μάρτιο του 2012 οπότε και εκτελέστηκε.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook