Η παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και Νέα Δημοκρατία, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να ρίχνει «ρουκέτα» κατά της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κατά την διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόνισε ότι πρέπει το συντομότερο να εκπέμψει η ΕΡΤ. «Οσο δεν εκπέμπει η ΕΡΤ βρισκόμαστε σε καθεστώς θεσμικής ανωμαλίας», είπε χαρακτηριστικά προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ο κ. Σταμάτης, πάντως, παρουσίασε και ανέλυσε τις «καινοτομίες» του νομοσχεδίου εξηγώντας ότι αποτρέπουν πλήρως τις πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις και διευκρινίζοντας πως η νέα ΕΡΤ δεν θα λέγεται ΝΕΡΙΤ και πως αυτό θα είναι απλώς το όνομα της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί.

Το όνομα που θα φαίνεται στο λογότυπο της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόραση δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και αναμένεται να αποτελέσει έκπληξη.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ – κάτι στο οποίο πάτησε και ο Προκόπης Παυλόπουλος - με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι συχνότητες, τόνισε πως αυτό οφείλεται στην «ήπια κυβερνητική πολιτική». «Το νομοσχέδιο αυτό είναι κριτήριο αξιοπιστίας ανάμεσα σε αυτά που λέμε και σε αυτά που εφαρμόζουμε», τόνισε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένας πολίτης ή πολιτικός που να μην κατέκρινε το ρόλο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, και όταν έρχεται να ανατραπεί αυτό το καθεστώς η συζήτηση εξαντλείται σε όλα τα άλλα θέματα, πλην της ουσίας του νομοσχεδίου.

Πρέπει να υπάρχει το πολιτικό θάρρος να ειπωθεί ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι θετικό. Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να παραδεχτεί ότι ήταν σωστό, άσχετα αν οι αρχιτέκτονές του προέρχονται από άλλο κόμμα. Είναι θετικό το γεγονός, ότι συζητάμε όλοι για μία δημόσια τηλεόραση η οποία δεν θα υφίσταται τον ασφυκτικό έλεγχο και την καθοδήγηση του κράτους. Είναι ένα καινοτόμο σύστημα για τα ελληνικά δεδομένα».

Επίσης, ο κ. Σταμάτης, απέρριψε τις κατηγορίες περί παραβίασης της απόφασης του ΣτΕ, τονίζοντας ότι ουσιαστικά νομιμοποιεί όλες τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση. «Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει τις συχνότητες. Δεν υποδεικνύει, όμως, τον τρόπο. Αυτοί που εμποδίζουν να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση είναι αυτοί που καταλαμβάνουν τους χώρους ή βγάζουν πολιτικούς λόγους»

Η αναφορά του υπουργού Επικρατείας στους εργαζόμενους που βρίσκονται ακόμα μέσα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και εκπέμπουν διαδικτυακό πρόγραμμα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που μίλησε για χούντα. «Δεν μπορείτε να κατηγορείτε για κατάληψη εκείνους που εγγυώνται την δημόσια ραδιοτηλεόραση», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Η χούντα τα έκανε καλύτερα».

Η απάντηση του Δημήτρη Σταμάτη ήταν στους ίδιους τόνους: Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως αρκετοί εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις για να παραμείνουν στο Ραδιομέγαρο και επεσήμανε πως η ευθύνη για το μαύρο δεν είναι της κυβέρνησης. Παραδέχτηκε, πάντως, πως ήταν λάθος της ΝΔ η άρνηση του νομοσχεδίου που είχε παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος.

«Αν θέλατε να κάνετε ηρωικές σκηνές δεν θα τις έχετε», τόνισε: «Ασκούνται πιέσεις, απειλές στους εργαζόμενους. Εμείς δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Το ότι δεν έφυγε το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εμείς δεν πάμε με τη λογική κάποιων. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης. Το ίδιο νομοθέτημα ήρθε παλαιότερα προς συζήτηση και «χτυπήθηκε» άγρια από πολλές πλευρές ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε κυβέρνηση, ωστόσο, σήμερα ωρίμασαν οι συνθήκες».

Πέραν αυτών να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επι της αρχής το νομοσχέδιο ενώ σημείωσε ότι «Δεν λέω ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε με στόχο να αποκρατικοποιηθεί αλλά ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σε συνδυασμό με το γενικευμένο κλίμα που επικρατεί στην ιδιωτική τηλεόραση είναι ύποπτο και χρήζει διερεύνησης».

Παντελής Καψής: Πιστεύω ότι θα τα βρούμε

Την ελπίδα του ότι στη σημερινή νέα συνάντησή του με τους εργαζομένους της ΕΡΤ θα βρεθεί η χρυσή τομή εξέφρασε ο Παντελής Καψής με δηλώσεις του στον «Αθήνα 9,84». «Σήμερα θα υπάρξει μία νέα συνάντηση -ελπίζω- με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων», είπε ο αρμόδιος υφυπουργός και συνέχισε: «Εχουν θέσει μία σειρά από συγκεκριμένα ερωτήματα. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τελικές απαντήσεις, αν και τις έχουμε δώσει πάρα πολλές φορές.

Αισθάνομαι ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου για να ικανοποιήσουμε κάποια αιτήματα που έχουν τεθεί και για να κάνουμε όσο λιγότερο επώδυνη τη μετάβαση αυτή, γιατί καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και αυτό είναι πάντα δυσάρεστο. Θα υπάρξουν οι συγκεκριμένες προτάσεις απόψε. Θέλω να ευχηθώ -δεν θέλω να εκφράσω εκτίμηση- ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Αν δεν μπορέσουμε, τότε αναγκαστικά υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκπομπή σήματος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση, κατά το μεταβατικό στάδιο, θα κάνει «μία εκπομπή ανάγκης, κατά κάποιο τρόπο» και έδειξε πως αυτή θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.


iefimerida.gr