Ούτε δύο 24ωρα δεν πέρασαν από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε τη λήψη μέτρων κατά όσων επιτηδευματιών δεν υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ και βέβαια δεν αποδίδουν τον Φόρο. Με πολυσέλιδη εγκύκλιο του ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε ουσιαστικά τη πρώτη φάση του σχεδίου, που έχει ως κατάληξη τη λήψη σκληρών μέτρων για όσους εξακολουθήσουν να αγνοούν τις οχλήσεις των υπηρεσιών, μέτρων που φτάνουν έως και τη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει τη τελευταία προειδοποίηση στο 22% των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, πρόβλημα που έχει φτάσει και στα αυτιά της Τρόικα. Κατ\’ αρχήν με νέα εγκύκλιο ενημερώνει για τις νέες διαδικασίες υποβολής περιοδικών δηλώσεων, που προβλέπουν ελάχιστη καταβολή 10 ευρώ και απόδοση του Φόρου σε 2 δόσεις, με την επισήμανση ότι η απόδοση θα πρέπει να γίνεται σε μια δόση εάν ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Επιπλέον σημειώνεται ότι η καταβολή της προσαύξησης 2% γίνεται ακόμα κι αν ο φόρος αποδοθεί σε μια δόση.

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι τα ευρήματα από τους ελέγχους που γίνονται από την 1η Ιουλίου και μετά, θα πέφτουν ως… τσεκούρι στους φοροφυγάδες, καθώς δεν με βάση το νέο πλαίσιο δεν δίνεται η δυνατότητα μείωσης των πρόσθετων φόρων ούτε και η δυνατότητα ρύθμισης αυτών των οφειλών. Σε δεύτερη φάση, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους ασυνεπείς, δηλαδή μεταξύ άλλων κατασχέσεις κινητών- ακινήτων, έχοντας ήδη στα χέρια του τις λίστες όσων εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα παρά τις τηλεφωνικές οχλήσεις και τα ηλεκτρονικά μηνύματα για αυτοσυμμόρφωση.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook