Άλλο ένα πολυνομοσχέδιο για γερά νεύρα παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή. Αναμένεται να φτάσει στις επόμενες 24 ώρες και περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα: από τον χρόνο διαθεσιμότητας στο Δημόσιο (οκτώ μήνες έναντι 12 που ίσχυε) και την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, μέχρι τον φορολογικό κώδικα, τον φόρο πολυτελείας, τις ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ και την διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ.

Η διαφορά με τα προηγούμενα νομοσχέδια-σκούπα είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα έχει τη μορφή του… ενός άρθρου και, επιπλέον, δεν θα κατατεθεί ως κατεπείγον.

Το πρώτο σημαίνει ότι, θεωρητικά, υπάρχει ο κίνδυνος διαφοροποίησης βουλευτών σε επιμέρους άρθρα (πχ ο «γαλάζιος» Μιχάλης Ταμήλος δήλωσε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων όπου εκλέγεται ότι θα καταψηφίσει την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας), ενώ το δεύτερο εξασφαλίζει την… άνετη αντιπαράθεση στη Βουλή που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Περιθώρια να μην περάσει δεν υπάρχουν καθώς η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διαθέτει 155 βουλευτές, εκ των οποίων ουδείς έχει δείξει τέτοιες διαθέσεις.

Δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες, τέλος

Το μεγαλύτερο αγκάθι προέρχεται από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη με τα προεδρεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ) απέβη άκαρπη και το ραντεβού τους ανανεώθηκε για σήμερα.

Στους εκπροσώπους ωστόσο έγινε σαφές ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν με την τρόικα (ή από την τρόικα…) θα δρομολογηθούν με την ένταξη στο πολυνομοσχέδιο των επίμαχων διατάξεων.

Βάσει αυτών, στα τέλη Ιουλίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα οι 2.200 σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί.

Κατά τη σημερινή συνάντηση θα γίνει προσπάθεια (από πλευράς υπουργών) να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που θα προκληθούν από αυτές τις αποφάσεις –για παράδειγμα ο μηχανισμός που θα διασφαλίσει έσοδα στους δήμους μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

Από πλευράς δημοτικών υπαλλήλων πάντως εξαγγέλλονται κινητοποιήσεις. Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook