Θέμα αλλαγής εκ βάθρων του προστατευτικού καθεστώτος που ισχύει στην επαγγελματική στέγη εγείρει αιφνιδιαστικά η τρόικα. Ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να τροποποιήσει τη νομοθεσία, που ορίζει ότι τουλάχιστον επί μία 12ετία οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να διώξουν τον επιχειρηματία που έχει υπογράψει μισθωτήριο συμβόλαιο για κατάστημα ή γραφείο.

Όπως αποκαλύπτει το Έθνος, η τρόικα ζητά πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος προστασίας των ενοικιαστών στην εμπορική και επαγγελματική στέγη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έγειραν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που ορίζει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να διώξουν τους ενοικιαστές – επιχειρηματίες από τα καταστήματα ή τα γραφεία που μισθώνουν, πέραν κάποιων εξαιρέσεων.

Όπως αναφέρουν πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η ηγεσία του υπουργείου αιφνιδιάστηκε με το αίτημα αυτό, το οποίο ήλθε λίγο μετά τις νέες πιέσεις που ασκήθηκαν για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών. Σημειώνεται ότι ο νόμος των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων ορίζει σήμερα 12ετή ισχύ των συμβάσεων ενοικίασης των καταστημάτων και των γραφείων και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να διώξει τον επιχειρηματία θα πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση 24 μηνών.

Αν δεν καταγγελθεί το μισθωτήριο, μέσα σε εννέα μήνες μετά το πέρας της 12ετίας, τότε αυτόματα παρατείνεται για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή στα 16.

"Οι εκπρόσωποι των δανειστών όταν έθεσαν το θέμα πλήρους απελευθέρωσης του θεσμικού πλαισίου, κλήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ζητούν αλλαγές.

Η τρόικα υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η είσοδος ξένων επενδυτών στην αγορά των εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων", αναφέρει το δημοσίευμα, λέγοντας πως επί της ουσίας θα αγοράσουν καταστήματα και γραφεία και στη συνέχεια θα τα ενοικιάζουν χωρίς προστατευτικό καθεστώς, με σύμβαση απεριόριστη ως προς τη χρονική διάρκεια.


news247.gr