Επιστολή στον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Σ. Κεδίκογλου έστειλαν από κοινού ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Νέας Γενιάς Νίκος Γιαλιτάκης με αφορμή την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Καρκαδιώτισσας.

Η επιστολή αναλυτικά αναφέρει:

\”Κύριε Υπουργέ,

Από καιρό είχαμε προβεί σε ενημέρωση τόσο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, όσο και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την πλήρη διαφωνία μας, στην εγκύκλιο μεταβολής και συγχώνευσης των σχολικών μονάδων του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα για τη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Καρκαδιώτισσας με το Δημοτικό Σχολείο Προφήτη Ηλία. Από το Φεβρουάριο μάλιστα του 2012 για πρώτη φορά, αλλά και αργότερα τον Ιανουάριο του 2013, είχαμε γνωμοδοτήσει αρνητικά γι’ αυτή, με αποφάσεις τόσο των φορέων της περιοχής, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με αφορμή μάλιστα την αρχική απόφαση του Υπουργείου υπέρ των συγχωνεύσεων, η οποία αγνόησε επιδεικτικά τις αποφάσεις αυτές, είχε προγραμματιστεί σχετική συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας για την 26η Ιουνίου με τον αρμόδιο σε θέματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τέως Υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου. Ωστόσο ο ανασχηματισμός και η παραίτηση του κ. Παπαθεοδώρου ανέβαλε τη συνάντηση αυτή.

Ενώ λοιπόν αναμέναμε τη νέα συνάντηση, εντελώς αιφνιδιαστικά ενημερωθήκαμε από τον Τύπο αλλά και από δελτία τύπου βουλευτών ότι προχωρήσατε σε μία επιλεκτική απόφαση.

Να συγχωνευτούν δηλαδή και να κλείσουν τελικά μόνο τα 4 από τα 7 σχολεία του Νομού Ηρακλείου και ανάμεσά τους και το Δημοτικό Σχολείο Καρκαδιώτισσας του Δήμου μας.

Προκαλεί λοιπόν απορία πώς το Υπουργείο, αντί να αντιμετωπίσει το ζήτημα συνολικά, τηρώντας τη δέσμευσή του, προχώρησε σε ένα πρόχειρο – a la cart – θα μπορούσα να πω σχεδιασμό, με άγνωστα σε μας κριτήρια.

Γιατί το Δημοτικό Σχολείο Καρκαδιώτισσας διαθέτει ίσο αριθμό μαθητών με τα σχολεία που σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση παραμένουν τελικά σε λειτουργία και επιπλέον η πρόταση σας για συγχώνευση των δυο σχολείων, αφορά δύο τοπικές κοινότητες με χιλιομετρική απόσταση άνω των 20 χιλιομέτρων και ένα πολύ δύσκολο ορεινό οδικό δίκτυο, την ίδια στιγμή που διατηρούνται σχολεία με 2 μόλις χιλιόμετρα απόσταση το ένα με το άλλο.

Γνωρίζοντας μάλιστα την αβεβαιότητα που επικρατεί τα δύο τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τη μεταφορά των μαθητών, θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αγανάκτησή και κινητοποιήσεις στην περιοχή των συγχωνευόμενων Σχολείων.

Κύριε Υπουργέ,

Η επιδεικτική αγνόηση των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ιδιαιτερότητες μιας περιοχής είναι πράξη αντιδημοκρατική που απαξιώνει τους θεσμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκτός αυτού αποτελεί ανακολουθία από την πλευρά σας το γεγονός, ότι παρά τις δεσμεύσεις σας για συνολική αντιμετώπιση του θέματος, προχωρήσατε σε μια διαβλητή απόφαση που διχάζει τους πολίτες του Νομού μας.

Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, όπως κάνει πάντα, στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε απόφαση της Κυβέρνησης, όταν αυτή κινείται σε λάθος κατεύθυνση και δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.

Ζητά συνεπώς να σταματήσουν οι θυσίες σε βάρος της Παιδείας στο όνομα των επιταγών της τρόικας και με τη δικαιολογία της εξοικονόμησης πόρων. Διότι πρόκειται για θυσίες με άμεση επίδραση στα παιδιά, στο μέλλον δηλαδή της χώρας .

Με τις σκέψεις αυτές παρακαλούμε να οριστεί νέα συνάντηση, ώστε να επανεξεταστεί η απόφαση και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις σε μια ιδιαίτερη ευαίσθητη περιοχή. \”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook