Η συνεργασία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Future Library με εννέα Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας – μεταξύ των οποίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων – με σκοπό να μετατραπεί, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος \”Σταύρος Νιάρχος\”, ένα κομμάτι των βιβλιοθηκών σε MEDIA Lab, δηλαδή σε νέους ελκυστικούς και άνετους χώρους δημιουργικότητας και καινοτομίας ανακοινώθηκε χθες Τρίτη 9 Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στα γραφεία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στην Αθήνα.

Στην προσπάθεια αυτή του Future Library συμμετέχει και η Google, η οποία θα παράσχει τεχνογνωσία στη σχεδίαση χώρων που προάγουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει την εκπαίδευση των υπάλληλων των βιβλιοθηκών σε θέματα βέλτιστης εκμετάλλευσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας.

Εκτός από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων οι άλλες βιβλιοθήκες που επιλέχθηκαν από το Future Library είναι οι εξής: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης. Οι βιβλιοθήκες επελέχθησαν με βάση προγενέστερη αξιολόγηση από την Future Library με βάση τις υποδομές που διαθέτουν και μπορούν να φιλοξενήσουν τη δράση και κυρίως τη δεκτικότητα των βιβλιοθηκών και των τοπικών αρχών για αλλαγή.

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, διαχειριστής της πρωτοβουλίας Future Library, η δράση αφορά στη διαμόρφωση ενός μέρους των χώρων των βιβλιοθηκών σε MEDIA Lab, προκειμένου να αποτελέσουν \”κοιτίδες\” δημιουργικότητας, έκφρασης, συνάθροισης και πρόσβασης στη γνώση για τα μέλη των τοπικών κοινωνιών. Στόχος είναι οι διαμορφωμένες βιβλιοθήκες να προσελκύουν μαθητές, φοιτητές και ανέργους ηλικίας 18 – 34 ετών, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτές τις κατηγορίες.

Η δράση μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική διαμόρφωση στοχεύει στο να φέρει τις τοπικές κοινωνίες σε επαφή με το βιβλίο, τις τέχνες και τις νέες τεχνολογίες, ώστε να διοχετεύσουν το μικρόβιο του πειραματισμού και της επιχειρηματικότητας στο DNA των βιβλιοθηκών, ως οργανισμών.

Η κυρία Εύα Πολυζωγοπούλου, Επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δήλωσε, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου: «Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να υποστηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες και τις δράσεις που θα εξοπλίσουν με τα αναγκαία εφόδια την κοινωνία για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Αυτή η πίστη είναι που οδηγεί το Ίδρυμα να διαθέτει πάνω από το 60% των συνολικών του δωρεών σε προγράμματα για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες, πολλά από τα οποία απευθύνονται στους νέους και στην δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών».

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης που έδωσε το παρών στη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, υπερτόνισε την σπουδαιότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας του Future Library για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς όπως είπε «δίνει τη δυνατότητα στους νέους να έρχονται σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό και την καινοτομία μένοντας στις βιβλιοθήκες των Δήμων» προσθέτοντας πως «τα τελευταία δύο χρόνια, στα Χανιά, εκατοντάδες παιδιά επισκέπτονται καθημερινά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετέχοντας στις δράσεις που οργανώνει ο Δήμος, ζωντανεύοντας τα βιβλία και αναδεικνύοντας την αξία τους» κατέληξε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook