Την πρόταση για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, παρουσίασε την Τετάρτη ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, την ίδια ώρα που η Κομισιόν είναι σε αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση για το σχέδιο, καθώς το Βερολίνο δεν επιθυμεί τη συγκέντρωση πολλών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε τη δημιουργία ενός Οργανισμού για τη διάσωση ή το κλείσιμο προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά αυτός μπορεί να δυσκολευθεί στο έργο του, καθώς δεν θα στηρίζεται άμεσα από ένα ταμείο που θα πληρώνει για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα είναι η νέα ενιαία εποπτική αρχή των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο νέος Οργανισμός θα αναδιαρθρώνει ή θα κλείνει τις προβληματικές τράπεζες. Αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της «Τραπεζικής Ένωσης» που σχεδιάσθηκε για να ενισχύσει την απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση της.

Εάν συμφωνήσουν οι χώρες της ΕΕ, ο οργανισμός θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2015 και θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ζημίες στους πιστωτές μίας προβληματικής τράπεζας, σύμφωνα με το σχέδιο.

Ωστόσο, η νέα Αρχή θα έχει το μειονέκτημα ότι θα πρέπει να περιμένει χρόνια πριν να έχει ένα ταμείο που θα πληρώνει για το κόστος του κλεισίματος κάθε τράπεζας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να απαιτήσει την όποια τέτοια διακοπή λειτουργίας.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει την προσφυγή στις τράπεζες για να δημιουργηθεί ένα οπλοστάσιο της τάξης των 55 δισ. ευρώ έως 70 δισ. ευρώ, αλλά αυτό αναμένεται να πάρει μία 10ετία, αφήνοντας τον οργανισμό να εξαρτάται στο μεταξύ από εθνικά χρηματοδοτικά σχήματα.

«Έχουμε επίσης δει πώς η κατάρρευση μίας μεγάλης διεθνούς τράπεζας μπορεί να οδηγήσει σε μία πολύπλοκη και συγκεχυμένη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα, το οποίο θα μπορεί να οδηγεί σε γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις, αποφεύγοντας τις αμφιβολίες για την επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και με κανόνες που δημιουργούν βεβαιότητα στην αγορά», προσέθεσε.

Η Κομισιόν δεν θα ζητήσει επίσης να υπάρξει βοήθεια από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Κάθε αναφορά για τη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου ασφαλείας αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση από τη Γερμανία, η οποία φοβάται ότι μπορεί να επωμισθεί το κόστος προβλημάτων ισπανικών ή άλλων τραπεζών.

Επιπλέον, το «συμβούλιο εκκαθάρισης» που θα διαχειρίζεται το κλείσιμο τραπεζών θα απαγορεύεται να επιβάλλει αποφάσεις στις χώρες, όπως να ζητεί το κλείσιμο μίας τράπεζας, αν αυτό θα οδηγούσε σε κόστος για τους φορολογούμενους αυτής της χώρας.

Οι αναλυτές ήταν επικριτικοί. «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι χωρίς την τελική πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο μίας τράπεζας», δήλωσε ο κ. Γκούντραμ Βολφ του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση, η οποία απευθύνεται στις χώρες της Ευρωζώνης και άλλες χώρες της ΕΕ που θα εντάξουν τις τράπεζές τους στην εποπτεία της ΕΚΤ, απαιτεί την έγκριση των χωρών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αποκτήσει ισχύ.

Γερμανικές αντιδράσεις

Χθες, Τρίτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε από την Κομισιόν να κινηθεί «με προσοχή» ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση με όσα προβλέπει η βασική συνθήκη της ΕΕ.

«Ζητώ μετ΄επιτάσεως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι πολύ προσεκτική στην πρότασή της για έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης και να μείνει στην περιοριστική ερμηνεία της ισχύουσας συνθήκης. Πρέπει να μείνουμε στην ισχύουσα νομική βάση, καθώς διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης αναταραχής», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν τον περασμένο Ιούνιο τη στήριξή τους για τη θέσπιση του μηχανισμού εκκαθάρισης ως συστατικού στοιχείου της σχεδιαζόμενης Τραπεζικής Ένωσης, χωρίς να εξειδικεύσουν πώς θα λειτουργήσει.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook