Οι πόρτες του Δημοτικού Κήπου άνοιξαν και πάλι με τους επισκέπτες να ανταποκρίνονται ευγενικά στο κάλεσμα της Γιορτής της Κρητικής Διατροφής μέσα από δράσεις που στόχο έχουν τη διατήρηση και τη διάδοση της παράδοσης. Τον σκοπό αυτό επιβεβαίωσαν περίτρανα καλλιτέχνες και παραγωγοί προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, επιτρέποντάς τους έτσι να αιχμαλωτίσουν εικόνες από τη ζωή των περήφανων Κρητών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”γονείς και παιδιά έδωσαν για ακόμη μια φορά ραντεβού στη δική τους γνωστή δημιουργική γωνιά με σύνθημα «Βάφοντας τα ποτηράκια μας για το δικό μας σαπούνι». Οι μικροί επισκέπτες υπό την εποπτεία των εθελοντών έλαβαν δράση στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν το δικό τους αυτοσχέδιο επίτευγμα!! Η εταιρία ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ παρουσίασε με δεξιοτεχνία και παρά την απουσία υποδομών, τα στάδια δημιουργίας του χειροποίητου σαπουνιού αφήνοντας τα αρώματά του να μας γοητεύσουν. Τα παιδιά διακόσμησαν με μπόλικη φαντασία το κέλυφος που θα φιλοξενούσε το σαπούνι τους με τελικό προορισμό τη χρήση του.

Παράλληλα, μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν οι μεγάλοι επισκέπτες της Γιορτής με την παρουσία του φλάουτο και της άρπας. Μελωδικές και απαλές νότες εξέβαλαν από τη γαλήνια μουσική διαδρομή με σταθμούς την Ισπανία και τη Γαλλία. Η Ελένη Τσαουσάκη και η Ειρήνη Βούζη επένδυσαν με μουσική το σούρουπο που πλαισίωνε τον καταπράσινο Κήπο του Ρεθύμνου προετοιμάζοντας το έδαφος για τη συνέχεια της Γιορτής.

Τον τόνο της παράδοσης ήρθε (για) να ενισχύσει το Κίνημα Πελίτη Ηρακλείου, αναφερόμενο στη διάδοση των καλών χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν οι ντόπιοι σπόροι. Η «εναλλακτική» σπορά με καταβολές την ίδια την παράδοση έχει να προσφέρει πρωτίστως το σύνθημα της παραδοσιακής τροφής και διατροφής, τα πλεονεκτήματα της οποίας εντοπίζονται στην ποιοτική ζωή των Κρητών. Η κα Στέλλα Χατζηγεωργίου μίλησε στο κοινό για την αξία της ακατέργαστης τροφής που καταφτάνει στα χέρια μας με κόπο και ιδρώτα, σημειώνοντας επίσης το βαθμό επιρροής του καταναλωτή στην ανάδειξη και παρότρυνση τέτοιας σποράς (τέτοιων δράσεων). Ύστερα από τη μικρή γεύση που έλαβαν οι παρευρισκόμενοι για τις διαδικασίες φύτευσης παλιών ποικιλιών και τα ευεργετήματά τους, η Γιορτή συνεχίστηκε με το Μανούσο Μανουσέλη και το Κέντρο Νέων του Δήμου Ρεθύμνης με ακούσματα κρητικής παραδοσιακής μουσικής και χορού.

Τα Σιγανά Ποτάμια ανέλαβαν να διασκεδάσουν τους επισκέπτες με μια συναυλιακή βραδιά που στιγμάτισαν με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα ακόμη μιας ημέρας. Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής συνεχίζει να προσκαλεί ντόπιους και ξένους επισκέπτες με μοναδικό γνώμονα τη γνωριμία τους με τα απύθμενα αποθέματα της κρητικής παράδοσης και τη σύζευξη (της συγχρονίας με τη διαχρονία) του τότε και του τώρα.

Για την Πέμπτη 11 Ιουλίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19:30
Το CALCETTO παρουσιάζει τραγούδια με την παιδική χορωδία του στον χώρο παιδικής δημιουργίας και αμέσως μετά κατασκευές με υλικά από τη φύση!!
19:30
«Odd Ensemble» μουσικό σχήμα με τους Σπύρο Ραπτάκη, τσέλο και Βαγγέλη Παπαδάκη, κλαρινέτο
20:00
Φραγκοσυκιά: Ενδημικός κάκτος ή ευλογημένο φυτό; Η εταιρία GEA CRETA προσφέρει διαδραστική γνωριμία με το φυτό και τα παράγωγά του. Την εκδήλωση στηρίζει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
21:00
ΣΕΔΗΚ: Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης βραβεύει πιάτα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο.
22:00
Συναυλία με τους Σχολαρχαίους
Οι Σχολαρχαίοι προσφέρουν χαρά, διασκέδαση αλλά και σκέψη και εγρήγορση με τη μουσική τους, μέσα σε αυτές τις δύσκολες εποχές! Ήδη έχουν στο δυναμικό τους ένα δίσκο, με τον τίτλο \’\’Είμαστε Ωραίοι\”.
Το πρόγραμμά τους συμπεριλαμβάνει τραγούδια έντεχνου, καλού λαϊκού και ρεμπέτικου ύφους. Μέλη του συγκροτήματος είναι:
Πέτρος Παπαμιχαήλ (cajon-τουμπερλέκι- φωνή)
Πέτρος Ράπτης (μπουζούκι- φωνή)
Γιάννης Συμεωνίδη (κιθάρα- φωνή)
Ελίνα Μαρκοπούλου (πλήκτρα- φωνή )

Για την Παρασκευή 12 Ιουλίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013
19:30
Παίζουμε παραδοσιακά παιχνίδια. Ζωγραφίζουμε με όσπρια και δημητριακά.
Μικροί σεφ – καλλιτέχνες σε δράση ( φρουτομαγειρέματα και όχι μόνο)!!
Χορηγός της ημέρας ξυλόφουρνος ΜΥΣΤΡΑΚΗΣ.
19:30
Odd Ensemble μουσικό σχήμα με τους Σπύρο Ραπτάκη, τσέλο και Βαγγέλη Παπαδάκη, κλαρινέτο
20:00
Βιωματική εμπειρία επαγγελματικής εστίασης με χρήση βιολογικών προϊόντων.
«Αυλή», «Πρίμα Πλώρα» και «Γλωσσίτσες»: 3 πιστοποιημένα εστιατόρια από την BIO Hellas προτείνουν συνταγές με βιολογικά προϊόντα. Την εκδήλωση υποστηρίζει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
21:00
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο Ντελίνα και τον Στρατή Γουνάκη με το συγκρότημά του.
21:30
Συναυλία με τους C-REAL
Οι C-Real ταξιδεύουν στο Ρέθυμνο παρέα με τη νέα και ταλαντούχα Salina, υπόσχονται μια μαγική καλοκαιρινή βραδιά για το κλείσιμο της 2ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής. Συμμετέχουν επίσης ο Τάκης Δαμασχής και ο Δημήτρης Χωριανόπουλος\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook