Ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβο σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς δικαίου, «ως κοινός επιβάτης», σχολίασε σήμερα η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

«Η κατάσταση όσον αφορά τον Σνόουντεν είναι περίπλοκη και αδιέξοδη και η Ρωσία προς το παρόν δεν μπορεί να λάβει από την πλευρά της οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα για την επίλυσή της», παρατήρησε η κα Ματβιένκο, υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη εκφράσει την άποψή του «υπό ποιες προϋποθέσεις ο Σνόουντεν μπορεί να απευθυνθεί στη Ρωσία για να λάβει ρωσική υπηκοότητα ή να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο». «Μέχρι στιγμής δεν έχει απευθυνθεί στη Ρωσία», διευκρίνισε η Β. Ματβιένκο.

Ο Β. Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Έ. Σνόουντεν θα μπορούσε να παραμείνει στη Ρωσία μόνο υπό τον όρο να διακόψει τις δραστηριότητές του εις βάρος των ΗΠΑ και ο εκπρόσωπός του για τον Τύπο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε πει ότι κατόπιν αυτών των δηλώσεων ο Αμερικανός φυγάς είχε ανακαλέσει το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Νωρίτερα το Γραφείο Μόσχας της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε ανακοινώσει ότι ο Σνόουντεν δεν απευθύνθηκε σε αυτό με αίτημα τη χορήγηση ταξιδιωτικού εγγράφου πολιτικού πρόσφυγα, αντιδρώντας σε σχετικές πληροφορίες ότι αυτή ενδεχομένως να ήταν μια διέξοδος για τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δεν έχει διαβατήριο εν ισχύ.

protothema.gr