Σε ένα σώμα 3500 συνέδρων, πρωτοφανές για κόμμα της αριστεράς απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου, ενιαίου κόμματος, στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και κοινωνιών δυνάμεων, για την ανατροπή του μνημονίου και την προστασία της δημοκρατίας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σα κόμματα της συγκυβέρνησης, δεσμεύτηκε για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τη σύγκρουση με τους δανειστές, ενώ ήταν και αυστηρός προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αυτονόητη η διάλυση των συνιστωσών και η μετατροπή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα των μελών.

Με συνθήματα Ανδρέα

Εντυπωσιακό ήταν το άνοιγμα που επιχείρησε ο κ. Τσίπρας στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για παλλαϊκό προσκλητήριο, προς όσους πίστεψαν το αίτημα της Αλλαγής και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στο τότε ΠΑΣΟΚ.

Χρησιμοποίησε μάλιστα το τρίπτυχο του Ανδρέα Παπανδρέου \”λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη\”, τονίζοντας ότι η αριστερά μπορεί να έκανε λάθη, αλλά ποτέ δεν πρόδωσε την πιστη της στις αξίες αυτές.

Αντικατέστησε μάλιστα το περίφημο κοινωνικό συμβόλαιο με το σύνθημα Μεγάλη Πολιτική Δέσμευση!

Απηύθυνε προσκλητήριο για την προστασία της δημοκρατίας και στους πολίτες που εμφορούνται από τον πολιτικό φιλελευθερισμό και αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα είναι το απροκάλυπτο φλερτ της ΝΔ με την ακροδεξιά και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Κάλεσε πάντως και το ΚΚΕ σε κοινή δράση και συνεργασία, αν και χαρακτήρισε ανιστόρητη τη στάση του Περισσού, που εξισώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις το μνημονίου.

Το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνια

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα θέσει τέλος στα μνημόνια, τα οποία όπως είχε, δεν είναι απλά μια τεχνική διαδικασία, αλλά ο απόλυτος οδικός χάρτης της νεοφιλελεύθερης θεραπείας σοκ, που προχωρά στην κατεδάφιση όλων των δικαιωμάτων και υλοποιείται με την πολιτική και συνταγματική εκτροπή.

\”Η Ελλάδα τόνο μνημονίου και της υποταγής στα νεύματα της Μέρκελ και στα πνεύματα της εθνικοφροσύνης\” είναι απέναντι μας, τόνισε και διαμήνυσε ότι πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει από το δίλημμα \”μνημόνια ή ΣΥΡΙΖΑ\”.

Προανήγγειλε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο διαγραφή μεγάλου μέρους του, με όπλο μια τη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, κόντρα στην πολιτική της Μέρκελ.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ώριμες συνθήκες για την πολιτική ανατροπή. Οι μέρες τους ένα μετρημένες είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά έχει συγκροτηθεί ένα μέτωπο των γερασμένων δυνάμεων της χώρας: \”Τα κόμματα του χθες, οι ακροδεξιοί του Σαμαρά και του Βορίδη, οι καιροσκόποι του Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, διαπλοκή, οι φοροφυγάδες και οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας και οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας\”.

Κατά τον κ. Τσίπρα ωριμάζει η ανάγκη της μεγάλης πολιτικής ανατροπής από μια κυβέρνηση της αριστεράς και τόνισε το πάρτι των μεσαζόντων, που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου θα τελειώσει.
Επιτιθέμενος ιδιαίτερα στη ΝΔ του κ. Σαμαρά είπε ότι έχει εγκαταλείψει τις καραμανλικές παραδόσεις του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και έχει μεταβληθεί σε υβρίδιο ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμό, που στηρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο και τη διαπλοκή. Μίλησε δε \”μαύρο μέτωπο\”

Τέλος οι Συνιστώσες

Προαναγγέλλοντας μια μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση στο συνέδριο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε σχεδόν ευθέως την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, που συγκροτούσαν έως τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικό σχήμα, ώστε αυτός να μετατραπεί πραγματικά σε ενιαίο φορέα των μελών του. \”Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μέλη με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και όχι διχασμένοι προσωπικότητες\” τόνισε, απορρίπτοντας το αίτημα να λειτουργούν παράλληλα με το κόμμα και όσες συνιστώσες θέλουν με τα μέλη τους να έχουν διπλή ιδιότητα.
Σημείωσε δε ότι ο ώριμος μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα αποτελεί μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα.

\"\"video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook