Στα ίχνη απατεώνων που εισέπρατταν «μαϊμού» συντάξεις βρίσκεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του ΘΕΜΑτος για το σκάνδαλο με τις συντάξεις-«φαντάσματα» σε νεκρούς (Ιανουάριος 2010), και παρά τις απανωτές απογραφές συνταξιούχων, η έρευνα αποκαλύπτει ακόμα «σκελετούς» στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στο σκάνδαλο όμως εμπλέκονται και συγγενείς πολιτικών προσώπων, πρώην αιρετών δημάρχων ή και βουλευτών.

«Στο κάδρο» της διαφθοράς, όμως, βάζει με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ακόμα και υπευθύνους αρμοδίων υπηρεσιών που ενδεχομένως έκαναν τα «στραβά μάτια» ή λυμαίνονταν συντάξεις.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την έρευνα θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου ανέρχεται σε 831.535 ευρώ ανά μήνα, δηλ. σχεδόν 12 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Για πρώτη φορά όμως φαίνεται πως αρχίζει να γίνεται σοβαρή διασταύρωση συντάξεων με στοιχεία των ληξιαρχείων (θανάτους, δεύτερους γάμους κλπ), που αναμένεται να φέρει στο φως και πολλές άλλες περιπτώσεις απάτης, σε όλα τα Ταμεία και όχι μόνο στο δημόσιο (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ).

Συγκεκριμένα ο κ.Σταϊκούρας τόνισε ότι. αξιοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής συνταξιούχων του δημοσίου που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012, βρέθηκε μέχρι σήμερα ότι:

• σε 2.628 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατο τους και για περισσότερο από 6 μήνες μετά την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

• από αυτές, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 149 περιπτώσεις με οφειλόμενα ποσά άνω των 30.000 ευρώ έκαστη, για τις οποίες οι συγγενείς δεν είχαν ενημερώσει το ΓΛΚ να προβεί στη διακοπή καταβολής της σύνταξης.

Διαπιστώθηκε όμως και ότι «είχε κάνει φτερά» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό των 10.569.347 ευρώ που τους είχε κατατεθεί, αλλά κάποιοι είχαν εισπράξει.

• σε 1.996 συνταξιούχους δεν είχε διακοπεί η καταβολή των συντάξεων τους, παρότι δεν απογράφηκαν. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για τον εντοπισμό, περίπτωση προς περίπτωση, των 1.996 μη καταγραφέντων συνταξιούχων.

• οι συντάξεις των 1.996 συνταξιούχων αυτών, που παράνομα τους δόθηκαν, ανέρχονταν σε 33.653.571 ευρώ, εκ των οποίων εντοπίστηκαν και ανακτήθηκαν τα 17.410.214 ευρώ. Για το υπόλοιπο των 16.243.357 ευρώ, η αναζήτηση συνεχίζεται.

Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook