Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας δόθηκαν οδηγίες για να αντιμετωπιστεί το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware» (ο αποκαλούμενος και ιός των 100 ευρώ) o οποίος, συνεχίζει να εμφανίζεται στο διαδίκτυο.

Οπως αναφέρεται στις οδηγίεςο ιός που παρουσιάζει έξαρση τις τελευταίες ημέρες «χτυπάει» ως εξής:

Αρχικά, προβάλλεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι για την απεμπλοκή απαιτείται η πληρωμή αντιτίμου 100 ευρώ, μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Η ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα.

Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας - παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το «ξεκλείδωμα» απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Ετσι, η ΕΛ.ΑΣ. ζητά από τους χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να μην προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων - πληρωμές.

Αντίθετα, τονίζει, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.

Διευκρινίζεται πως είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ με αναλυτικές οδηγίες βήμα - βήμα