Η πολλά υποσχόμενη δίαιτα ΟRAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) υπόσχεται απώλεια 4 κιλών σε μια μόνο εβδομάδα χωρίς να λιμοκτονήσεις. Σου φτιάχνει το μεταβολισμό, σου ρυθμίζει ολόκληρο τον οργανισμό, σου σβήνει την κυτταρίτιδα, σου χαρίζει λαμπερό δέρμα, ευχάριστη διάθεση, υγεία και νεότητα.

Το μυστικό της κρύβεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες, που βρίσκονται μέσα στις τροφές και για ορισμένους διατροφολόγους είναι σημαντικότερες κι απ’ τις βιταμίνες, καθώς αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που παράγονται από τις βιολογικές καύσεις του οργανισμού και είναι αυτές που καταπολεμούν τα μικρόβια, τους ιούς και τα παράσιτα που εισβάλλουν στο σώμα μας.

Μόλις επιτελέσουν το έργο τους, καταστρέφονται από τον οργανισμό. Όταν όμως παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, τις οποίες δεν μπορεί να εξουδετερώσει ο οργανισμός, τότε μετατρέπονται σε τοξικές και προκαλούν φθορές. Κι εδώ ακριβώς είναι που μπαίνουν στην εξίσωση οι αντιοξειδωτικές ουσίες και η δίαιτα ΟRAC.

Ο δείκτης ΟRAC είναι η μονάδα με την οποία μετράμε πόση ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών χρειάζεται ο οργανισμός. Κι όπως οι θερμίδες δείχνουν πόση ενέργεια υπάρχει σε ένα τρόφιμο, ο δείκτης ΟRAC δείχνει την ικανότητα της αντιοξειδωτικής δράσης του. Χάρη σε αυτόν τον δείκτη, γνωρίζουμε τη δύναμη που έχει ένα τρόφιμο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Κι όπως συμβαίνει και με τις θερμίδες, πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά τόσες μονάδες ΟRAC, όσες είναι οι ατομικές μας ανάγκες. Σε γενικές γραμμές πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 3.000-3.500 μονάδες. Έτσι, το κλειδί είναι να ξέρεις πόσες μονάδες ΟRAC περιλαμβάνει κάθε τρόφιμο, ώστε να διαμορφώσεις ένα καθημερινό διαιτολόγιο, που να είναι ισορροπημένο σε θερμίδες αλλά και στο δείκτη ΟRAC.

Ενδεικτικά, οι τροφές με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση είναι το ελαιόλαδο, το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα ξερά δαμάσκηνα, τα ξερά βερίκοκα, το μπαλσάμικο ξίδι, η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, το κολοκύθι, τα μούρα, τα καρότα, οι φράουλες και οι σταφίδες!

ΕΝΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πρωινό

1 αβγό βραστό, μία μερίδα τυρί, μία φέτα ψωμί σικάλεως, 1 ποτήρι φυσικός χυμός και καφές ελληνικός

Δεκατιανό

1 γιαούρτι 2% με 10 κεράσια + 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι
1 φρούτο εποχής & 10 αμύγδαλα + 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι

Μεσημεριανό

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κόκκινη σάλτσα & μυρωδικά, τυρί γραβιέρα Κρήτης, 6-7 ελιές

Απογευματινό

50 γρ. Σοκολάτα Υγείας

Βραδινό

1 Ντάκο (Κρητικό παξιμάδι) & Σαλάτα εποχής & 4 Ελιές & Τυρί

ΤΑ ΥΠΕΡ

Αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Λειτουργεί ευεργετικά για την επιδερμίδα.
Μειώνει την κυτταρίτιδα.

ΤΑ ΚΑΤΑ

Είναι δύσκολο και χρονοβόρο να ξέρεις πόσες μονάδες ΟRAC περιλαμβάνει κάθε τρόφιμο, ώστε να διαμορφώσεις ένα καθημερινό διαιτολόγιο, που να είναι ισορροπημένο σε θερμίδες, αλλά και στο δείκτη ΟRAC.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook