Με τη φιλοδοξία της διάδοσης και της προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων προχωρά με απόλυτη επιτυχία η διοργάνωση της Γιορτής Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο.

Οι εκθέτες παραγωγοί τοπικών προϊόντων συνεπείς στο ραντεβού τους με τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες υποδέχονται εγκάρδια την περιέργεια και τη λαχτάρα τους για δοκιμή αληθινών και ανεξερεύνητων γεύσεων, που μόνο η Κρητική Γη προσφέρει.

Από νωρίς οι μικροί επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να αφιερωθούν στην παιδικότητά τους, να απαιτήσουν την ανάγκη τους για δράση, εξερεύνηση και παιχνίδια. Με τις υποδείξεις και την καθοδήγηση των ΑΚΡΟΒΑΤΩΝ τα παιδιά παρακολούθησαν το τμήμα εκμάθησης γυμναστικής γιόγκα μέσα από ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για αυτά. Οι συμμετοχές των παιδιών ξεπέρασαν κάθε φαντασία με τον ενθουσιασμό τους να κορυφώνεται και τα γέλια τους να ηχούν σε όλους τους διαδρόμους του κήπου.

Λίγο αργότερα στην κεντρική σκηνή του Κήπου η Ειρήνη Βούζη και η Ελένη Τσαουσάκη μετέδωσαν στους ακροατές έναν ασυνήθιστο και κατά τα άλλα ιδιαίτερο πρόγραμμα κλασικού μουσικού διαλόγου με κύριους πρωταγωνιστές την άρπα και το φλάουτο. Ένα συγκέρασμα Ευρωπαϊκών μουσικών επιλογών με πάγιες στάσεις τη Γαλλία και την Ισπανία δημιουργούν τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάδειξη αυτής της ξεχωριστής μουσικής διαδρομής.

Την αυλαία της παράδοσης προανήγγειλε η κα Μαίρη Αλεξανδρίδου, Διευθύντρια Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στην προσπάθειά της να γνωστοποιήσει την προοπτική προσαρμογής του ελαιόλαδου στις νέες γαστρονομικές απαιτήσεις των καταναλωτών που επιμένουν στην πίστη του ντόπιου παραδοσιακού λαδιού σε μια πιο ανακαινιστική βάση, υποδεικνύοντας μοναδικές προτάσεις υγείας και γεύσης. Η εκθέτρια εταιρία ΕΥΟΣΜΟΣ προσέφερε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο με στόχο τη νέα παραγωγή λαδιού από αρωματικά βότανα.

Η κα Αλεξανδρίδου παρέδωσε διαφορετικές μεταξύ τους συνταγές με βασικά συστατικά τα αρωματικά χόρτα, βότανα, φλούδες εσπεριδοειδών, μπαχαρικά και την αναλλοίωτη ταυτότητα του ελαιόλαδου, ιδανικές να συνοδεύσουν σαλάτες, λαχανικά και ψάρια. Τον παλμό της παράδοσης ήρθαν να ενδυναμώσουν ο μουσικοχορευτικός σύλλογος Ρίζες της Κρήτης και το συγκρότημα του Αλέξανδρου Παπαδάκη με κρητική παραδοσιακή μουσική, ενώ ο Γιώργος Σιμισαχογιώργης αφιέρωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους μαντινάδες με αναφορές στην κρητική διατροφή.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Παναγιώτη Μάργαρη, δυο κορυφαίων καλλιτεχνών που κατάφεραν να μαγέψουν και να καθηλώσουν τους ακροατές με ανατριχιαστικές ερμηνείες, εντυπωσιακά κιθαριστικά σόλο και δυναμικούς μουσικούς διαλόγους όπως αναμένονταν να συμβεί. Και οι δύο δόθηκαν ολοκληρωτικά στο κοινό που τους ευχαρίστησε με επιβλητικά χειροκροτήματα, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την υποδοχή, τον κόσμο και τη διοργάνωση στο σύνολό της.

Την Γιορτή τίμησε με την παρουσία της η Πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία κα Αλίκη Χατζή η οποία ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού – Πολιτισμού του Δήμου κα Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης Μανώλη Τσακαλάκη. Η κα Χατζή είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα κρητικά προϊόντα και να μιλήσει με τους τοπικούς παραγωγούς.

Εξηγώντας τη φιλοσοφία της Γιορτής η Αντιδήμαρχος κα Μπιρλιράκη, τόνισε: «Η προσδοκία μας ως διοργανωτές και εμπνευστές αυτής της περήφανης Γιορτής είναι η άμεση επαφή των καταναλωτών με τα τοπικά κρητικά προϊόντα και η επικοινωνία τους με τους παραγωγούς. Ο ρόλος μας σταματά εδώ και δίδουμε πλέον τη σκυτάλη στους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και στους φορείς που τους εκπροσωπούν, ώστε τα προϊόντα να καταφθάνουν στο ευρύ κοινό. Για άλλη μια ημέρα, όπως πολλοί ανέφεραν, ο κόσμος είχε τη δυνατότητα με 5 ευρώ να απολαύσει κεράσματα από τους παραγωγούς, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, φεύγοντας γεμάτοι γνώσεις, εμπειρίες και ανάταση ψυχής».

Για εκείνους που ακόμα δεν έχουν σπεύσει να αγκαλιάσουν την υπέροχη Γιορτή του τόπου μας, τους δίνεται μια ακόμα ευκαιρία με το πρόγραμμα της Παρασκευής να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

19:30
Παίζουμε παραδοσιακά παιχνίδια. Ζωγραφίζουμε με όσπρια και δημητριακά.
Μικροί σεφ – καλλιτέχνες σε δράση ( φρουτομαγειρέματα και όχι μόνο)!!
Χορηγός της ημέρας ξυλόφουρνος ΜΥΣΤΡΑΚΗΣ.

19:30
Odd Ensemble μουσικό σχήμα με τους Σπύρο Ραπτάκη, τσέλο και Βαγγέλη Παπαδάκη, κλαρινέτο
20:00
Βιωματική εμπειρία επαγγελματικής εστίασης με χρήση βιολογικών προϊόντων.
«Αυλή», «Πρίμα Πλώρα» και «Γλωσσίτσες»: 3 πιστοποιημένα εστιατόρια από την BIO Hellas προτείνουν συνταγές με βιολογικά προϊόντα. Την εκδήλωση υποστηρίζει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
21:00
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το μουσικοχορευτικό σύλλογο Ντελίνα και τον Στρατή Γουνάκη με το συγκρότημά του.
21:30

Συναυλία με τους C-REAL

Οι C-Real ταξιδεύουν στο Ρέθυμνο παρέα με τη νέα και ταλαντούχα Salina, υπόσχονται μια μαγική καλοκαιρινή βραδιά για το κλείσιμο της 2ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής. Συμμετέχουν επίσης ο Τάκης Δαμασχής και ο Δημήτρης Χωριανόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook