Η Κίνα θα επενδύσει 260 δισεκατομμύρια γιούαν -περίπου 32 δισ. ευρώ- για την αναβίωση ενός φιλόδοξου σχεδίου που είχε παγώσει και αφορά την κατασκευή της μεγαλύτερης υποθαλάσσιας σήραγγας στον κόσμο, στα Στενά Μποχάι. Η σήραγγα θα συνδέει τις ανατολικές με τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μήκους 123 χιλιομέτρων σήραγγα θα ξεκινάει από το λιμάνι της πόλης Νταλιάν στην βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και θα καταλήγει στην πόλη Γιαντάι στην ανατολική Σαντόνγκ, έγραψε η ιστοσελίδα China Economic Net.

Το δημοσίευμα δεν αναφέρει πότε θα ολοκληρωθεί το σχέδιο.

Η Κίνα ανακοίνωσε το σχέδιο για την κατασκευή της σήραγγας το 1994 που θα είχε κόστος 10 δισεκατομμύρια δολάρια και θα ολοκληρωνόταν πριν από το 2010. Ωστόσο, ύστερα από 20 χρόνια και πλέον, παραμένει στο στάδιο του σχεδιασμού, αναφέρει η ιστοσελίδα χωρίς να προσθέτει λεπτομέρειες.

Την εποχή εκείνη, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σήραγγα θα μείωνε την απόσταση μετάβασης από το ένα άκρο της στο άλλο κατά 620 μίλια.

Η απόσβεση του απαιτούμενου κεφαλαίου για την κατασκευή της σήραγγας ενδέχεται να γίνει μέσα σε 12 χρόνια, δήλωσε ο Ουάνγκ Μενγκσού, μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών, ο οποίος εκτίμησε ότι τα ετήσια έσοδα από την λειτουργία της σήραγγας θα ανέρχονται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια γιούαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο βρίσκεται στην Ιαπωνία. Η σήραγγα Σεϊκάν, μήκους 54 χιλιομέτρων, συνδέει τις νήσους Χονσού και Χοκάιντο και ξεκίνησε την λειτουργία της το 1988 ύστερα από δύο δεκαετίες κατασκευής.

Η σήραγγα της Μάγχης, που συνδέει την Αγγλία με τη Γαλλία, έχει μήκος περίπου 51 χιλιομέτρων.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook