Αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι. Με δυο προϋποθέσεις. Να είναι τυχεροί και να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους από παντού. Η πραγματοποίηση κληρώσεων για την ανάδειξη των τυχερών αποδείξεων είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δώσει κίνητρο στους φορολογούμενους για τη συλλογή αποδείξεων.

Με δεδομένη την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην κατάργηση του μέτρου μέσω του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες από το κοινοβούλιο ότι το μέτρο θα διατηρηθεί και με διάταξη που θα έρθει το Σεπτέμβριο θα εμπλουτισθεί με κίνητρα για τους φορολογούμενους. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης είπε χθες ότι αναζητείται το κατάλληλο μείγμα κινήτρων για το μέτρο των αποδείξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών τα κίνητρα για τις αποδείξεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:
-πραγματοποίηση κληρώσεων για αυτοκίνητα, ταξίδια, κινητά τηλέφωνα, δωροεπιταγές. Οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις και με βάση το μοναδικό αριθμό που θα φέρουν αυτές θα συμμετέχουν στις κληρώσεις. Πρόκειται για μέτρο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες  χώρες, όπως π.χ. στην Κίνα.

-αναγνώριση αποδείξεων σε διπλάσια αξία από την πραγματική όταν αυτές προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών ή από επαγγελματίες που φημίζονται για φοροφυγή (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κα). Για παράδειγμα, μια απόδειξη αξίας 50 ευρώ από έναν ηλεκτρολόγο θα αναγνωρίζεται από την εφορία ως αξίας 100 ευρώ.

-παροχή άμεσης έκπτωσης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος πληρώνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το μέτρο θα συνδυαστεί με άμεση απόδοση του ΦΠΑ της συναλλαγής σε τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει έκπτωση έως και 3% της αξίας της συναλλαγής.

Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να συλλέξουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματός τους με μέγιστο ποσό τα 10.500 ευρώ. Για την αξία αποδείξεων που τους λείπει επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook