Την ώρα που συνεχίζεται  η αιματοχυσία στη Μιζουράτα  με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον συνταγματάρχη Καντάφι να πολιορκούν το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στα δυτικά της χώρας, κι ενώ οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως στη Λιβύη θα διεξαχθεί ένας «μακρύς και απρόβλεπτος» πόλεμος, στο παρασκήνιο διεξάγεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που καλείται να διαχειρισθεί – άπαξ και ενεπλάκη – η διεθνής κοινότητα.

Στη διπλωματική  αυτή προσπάθεια ηγούνται οι ΗΠΑ. Με δεδομένη την απροθυμία των υπολοίπων  συμμάχων τους να συνδράμουν σε μια «ριζική, πλην αμφίβολη λύση», ας μην ξεχνάμε πως νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον απέκλεισε κάθε σενάριο εμπλοκής της χώρας του σε μια χερσαία εκστρατεία κατά του Καντάφι και με σαφείς εσωτερικές πιέσεις προς την κυβέρνηση Ομπάμα να μην ανοίξει ακόμα ένα στρατιωτικό μέτωπο, οι επιτελείς του Αμερικανού προέδρου φέρονται να απεργάζονται σενάρια και σχέδια που θα έδιναν λύσεις αποδεκτές από όλους. Εν προκειμένω από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και από τους Ρεπουμπλικάνους που πιέζουν τον Ομπάμα σε κάθε δυνατή ευκαιρία …

Κάπως έτσι οι Αμερικανοί διπλωμάτες ανά τον κόσμο κλήθηκαν από την κυβέρνησή τους να αναζητήσουν  επειγόντως χώρα πρόθυμη να προσφέρει άσυλο στον Λίβυο ηγέτη !

Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, που μάλιστα περιγράφει τις δυσκολίες που συναντά ένα τέτοιο εγχείρημα, καθώς ελάχιστες χώρες δείχνουν διατεθειμένες να δεχθούν τον Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, αφού κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με τη διεθνή δικαιοσύνη και δη με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που ετοιμάζεται να ασκήσει διώξεις κατά του Καντάφι για εγκλήματα σε βάρος του λαού του και της ανθρωπότητας (για την περιβόητη υπόθεση της ανατίναξης της πτήσης 103 της Pan Am το 1988 στο Λόκερμπι της Σκοτίας).

Πρακτικά αναζητείται  χώρα που να μην έχει υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης, βάσει της οποίας οι χώρες υποχρεούνται να παραδίδουν αμέσως στην Ιντερπόλ όποιον διώκεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι πληροφορίες  αυτές ήρθαν λίγες μόνον ώρες αφότου έγινε γνωστό πως ο ίδιος  ο Καντάφι είχε τηλεφωνική συνομιλία  με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πότε έγινε το τηλεφώνημα και για το τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Να σημειωθεί ότι  ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί στις αρχές της εβδομάδας την  Τρίπολη της Λιβύης ως επικεφαλής της αποστολής της Αφρικανικής  Ένωσης και είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο ειρήνευσης που προέβλεπε την σταδιακή μετάβαση της εξουσίας στους υιούς του Καντάφι και την απόσυρση του Συνταγματάρχη, ενδεχομένως και την αυτοεξορία του σε τρίτη χώρα…

Σχέδιο που ναυάγησε καθώς οι αντικαθεστωτικοί δεν δέχονται να συζητήσουν κανένα σχέδιο εκεχειρίας πριν ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία.


Protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook