Σε εξέλιξη βρίσκεται το διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή πρόταση για Γαλάζια Ανάπτυξη – Οι προοπτικές για την Κρήτη» που συνδιοργανώνουν τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε:

«Η Ευρώπη χρειάζεται τη συμβολή όλων των τομέων της οικονομίας της για να ανταπεξέλθει στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που αντιμετωπίζει.

Μια κρίσιμη συγκυρία που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον του κοινού μας νομίσματος αλλά και η αμφισβήτηση της ικανότητας της Ένωσης να δώσει πειστικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως προς τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας αλλά και την εξασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.

Η κρίση έπληξε την αξιοπιστία της Ένωσης.

Η Ε.Ε. πρέπει άμεσα να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση μόνο αν ανατρέξει στις αξίες της.

Την συνεργασία με αλληλεγγύη για το κοινό καλό. Σήμερα η συνεργασία ισότιμων κρατών τείνει να μεταλλαχτεί σε σχέση δανειστή και δανειζομένου.

Η στατιστική και οι αριθμοί κυριαρχούν επηρεάζοντας καταλυτικά τις ζωές των πάνω από 26 εκατομμύρια άνεργων στην ΕΕ και των 120 εκατομμύρια που απειλούνται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όμως η ΕΕ είναι το σπίτι μας ο ζωτικός μας χώρος. Το επίτευγμα πολλών χρόνων ευρωπαϊκής προσπάθειας.

Το όραμα πολιτικών ηγετών που σήμερα απουσιάζουν. Η ΕΕ είναι η οικογένεια που επιλέγουμε να ανήκουμε

Ως περιφερειακή αρχή στηρίζουμε και αξιοποιούμε στο έπακρο τις πολιτικές και τα μέσα της εε για το συμφερον των πολιτών μας.

Συμμετέχουμε ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Προβάλλουμε και διεκδικούμε το αυτονόητο. Την ΕΕ των πολιτών, την ΕΕ των Περιφερειών.

Την ΕΕ που χτίζει και αξιοποιεί όλα αυτά που μας ενώνουν.

Το πολιτισμό, της αρχές δικαίου τις κοινωνικές κατακτήσεις, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα κλπ.

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τη Στρατηγική Ευρώπη 2020, και τις θεματικές προτεραιότητες που αυτή θέτει για την επίτευξη του στόχου της έξυπνης, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Ωστόσο, τονίζουμε ότι με την συμμετοχή μας στην διαβούλευση που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ότι κάθε περιοχή θα πρέπει να διαθέτει αρκετή ευελιξία ώστε να διοχετεύει τους διαθέσιμους πόρους στις προτεραιότητες που απαντούν στις ιδιαίτερες ανάγκες.

Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να γίνει ξεκάθαρο και αποδεκτό ότι η περιφερειακή στόχευση των ευρωπαϊκών πολιτικών είναι η εγγύηση για πολλά από τα βασικά ζητούμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook