Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω αντιδράσεων πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου στο χώρο του Μεσογειακό Αγρονομικού Ινστιτούτου.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για φασιστική νοοτροπία αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Οι παραδοσιακές αξίες της κρητικής φιλοξενίας έχουν αμφισβητηθεί τις τελευταίες ημέρες. Και έχουν αμφισβητηθεί με τρόπο προκλητικό και φασίζοντα. Γιατί αυτό που συνέβη από χθες στο Ηράκλειο μέχρι και σήμερα στο Ρέθυμνο και στα Χανιά είναι προκλητικό και υβριστικό για τους δημοκρατικούς θεσμούς για την πολιτική δεοντολογία για το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού. Είναι απαράδεκτο η αξιωματική αντιπολίτευση, μια κοινοβουλευτική πολιτική δύναμη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με διάφορες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες να οργανώνουν αντισυγκεντρώσεις, δηλαδή να υιοθετεί και να εφαρμόζει μια πρακτική φασιστική, ακροδεξιά που ήταν γνωστή στη χώρα μας την δεκαετία του ’60. Αν νομίζουν ότι έτσι θα παρεμποδίσουν τον πολιτικό μας λόγο, ή θα παρεμποδίσουν την πολιτική σκέψη ενός λαού που ταλαιπωρείται, υφίσταται θυσίες και ταπεινώσεις, αλλά είναι σοφός και ώριμος, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος\”.

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην ανάγκη επανίδρυσης του κράτους πάνω σε θεμέλια διαφάνειας αλλά και στο θέμα της διαθεσιμότητας και στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ανέφερε χαρακτηριστικά:

\”Κανείς  κανονικός, φυσιολογικός, μέσος εργαζόμενος στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την  ομιλία του κ. Βενιζέλου

Επανέλαβε δε την ανάγκη συνολικής μεταρρυθμιστικής παρέμβασης στο χώρο του κράτους λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να οργανώσουμε με επιστημονικό τρόπο, με διαφάνεια, με τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ, τις εγγυήσεις της δικαιοσύνης, την συνολική αξιολόγηση των δομών του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των φορέων και των υπηρεσιών και ταυτόχρονα την αξιοκρατική, θεσμικά εγγυημένη και ασφαλή αξιολόγηση του προσωπικού. Κανείς κανονικός, φυσιολογικός, μέσος εργαζόμενος στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Κανένας άνθρωπος που τιμά το ψωμί που τρώει από το φορολογούμενο Έλληνα πολίτη που έχει κληθεί να υπηρετήσει το δημόσιο δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, γιατί η αξιολόγηση αυτή είναι μια αξιολόγηση που πρέπει να γίνει ώστε να οργανώσουμε το κράτος. Να δώσουμε έμφαση στις προτεραιότητές μας, να πείσομε την κοινωνία ότι κάτι αλλάζει».

Μικροένταση έξω από το χώρο της ομιλίας

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ομάδα ατόμων πέταξε αντικείμενα προς τους αστυνομικούς  οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

\"\"

\"\"

Διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί για λόγους ασφαλείας έξω από το χώρο και περιμετρικά του ΜΑΙΧ όπου έχουν συγκεντρωθεί εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί καθώς και μέλη συλλογικοτήτων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει ειδικότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης αλλά και τη δημοτική αστυνομία.

\"\"
συγκεντρωμένοι από νωρίς το απόγευμα έξω από το ΜΑΙΧ

\"\"Ματ είχαν κλείσει την είσοδο του ΜΑΙΧ

Υπενθυμίζεται ότι η ομιλία του κ Βενιζέλου είχε προγραμματιστεί να γίνει στο χώρο του ΕΒΕΧ όμως νωρίς το απόγευμα τροποποιήθηκε το πρόγραμμα και αποφαστίστηκε η ομιλία να δοθεί στο ΜΑΙΧ.

Νωρίτερα στο ίδιο χώρο είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη των παραγωγικών φορεών του Νομού Χανίων με τον κ. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τα αιτήματα του κάθε κλάδου της οικονομίας του νησιού.

\"\"

Τα μέτρα ασφαλείας από την πλευρά της αστυνομίας είναι δρακόντεια ενώ στις 7 το απόγευμα ξεκίνησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Δημοτική Αγορά.

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Βενιζέλος είχε δίωρη συνάντηση με παραγωγικούς φορείς στην Αίθουσα της Περιφέρειας στο Ρέθυμνο, όπου πραγματοποίησε ομιλία αναφερόμενος στην ευρύτερη κρίση που περνάει ολόκληρη η Ευρωζώνη ενώ τόνισε την ανάγκη ενός τακτικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook