Τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι υπάρχει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας 2 δισεκατομμυρίων ετών; Ένα σπήλαιο με κρυστάλλους σε μέγεθος σπιτιού; Ένα μάτι καταμεσής της ερήμου;

Και όμως, αυτός ο πλανήτης που ζούμε έχει ορισμένα από τα πιο θαυμαστά και εντυπωσιακά μέρη που είδαμε ή φανταστήκαμε ποτέ.

Ιδού οι 10 πιο περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί στον κόσμο

Το Σπήλαιο Των Κρυστάλλων, Μεξικό

\"\"

Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που περιέχει μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος πολυκατοικίας και είναι μακράν οι μεγαλύτεροι κρύσταλλοι που είδε ποτέ άνθρωπος.

Το Μάτι Της Σαχάρα, Μαυριτανία

\"\"

Γνωστό και ως Ριχάτ, μοιάζει με ένα μάτι με διάμετρο 50 χιλιομέτρων. Λόγω του μεγέθους του είναι ορατό από το διάστημα, τόσο που οι αστροναύτες το χρησιμοποιούν σαν σημείο αναφοράς. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αέρας και το νερό έχει διαβρώσει σε διαφορετικό βάθος το έδαφος δημιουργώντας αυτό το εκπληκτικό θέαμα.

Το Μονοπάτι Του Γίγαντα, Βόρεια Ιρλανδία

\"\"

Αποτελείται από περισσότερες από 40.000 ηφαιστειογενείς και βραχώδεις σχηματισμούς σαν κίονες. Ο θρύλος λέει ότι ο γίγαντας Finn McCool έφτιαξε αυτό το μονοπάτι για να βγει μέχρι τη θάλασσα της Σκωτίας για να συναντήσει τον αντίπαλο του Benandonner. Οι επιστήμονες λένε ότι σχηματίστηκε από εκροές λάβας περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι Περιπλανώμενες Πέτρες, Racetrack Playa, Κοιλάδα του Θανάτου

\"\"

Οι πέτρες αυτές φαίνονται να περιπλανώνται μόνες τους στην άγονη αυτή κοιλάδα, αφήνοντας πίσω γραμμές στο έδαφος. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο πάγος που σχηματίζεται γύρω από τις πέτρες τους χειμερινούς μήνες τις κάνει να γλυστρούν.

Οι Παγωμένοι Πύργοι του Βουνού Έρεβος, Ανταρκτική

\"\"

Ένα ενεργό υφαίστειο με ύψος 3.794 μέτρα δημιουργεί αυτούς τους πύργους πάγου. Καυτοί ατμοί εκλύονται στην επιφάνεια από ρήγματα της γης. Όμως, ο αέρας είναι τόσο κρύος στην Ανταρκτική που μόλις βγουν οι ατμοί παγώνουν αυτοστιγμεί σχηματίζοντας πύργους ίσαμε 10 μέτρα.

Τα Απομεινάρια Ενός Φυσικού Πυρηνικού Αντιδραστήρα, Γκαμπόν

\"\"

Πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια, σε αυτό το φυσικό ορυχείο στη Δυτική Αφρική, \”λειτουργούσε\” ένας φυσικός πυρηνικός αντιδραστήρας που είχε ουράνιο. Φαίνεται πως λειτουργούσε για περισσότερα από 150.000 χρόνια και στη διάρκεια της ζωής του παρήγαγε τόση ενέργεια όση θα ισοδυναμούσε σε 100 μεγατόνους πυρηνικών βομβών.

Η Παγωμένη Σπηλιά του Eisriesenwelt, Γερμανία

\"\"

… ή αλλιώς \”ο κόσμος των γιγάντων του πάγου\” είναι η πιο γνωστή σπηλιά με πάγους στον κόσμο.

Το Μονοπάτι Tessellated Στο Λαιμό Του Σταυραετού, Τασμανία

\"\"

Παρ΄ότι θα έλεγε κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, είναι 100% φυσικός σχηματισμός. Σχηματίστηκε πριν από 60 έως 160 εκατομμύρια χρόνια λόγω διάβρωσης του εδάφους.

Pamukkale – Ο Πύργος Του Βαμβακιού, Τουρκία

\"\"

Το όνομα του το περιγράφει γλαφυρά \”Ο Πύργος Του Βαμβακιού\”. Μοιάζει ίσως με πάγο αλλά στην πραγματικότητα είναι άλατα τα οποία καταλήγουν σε εξαιρετικά καυτές λίμνες πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία και άλατα.

Η Σπηλιά Φίνγκαλ, Σκωτία

\"\"

Μοιάζει με καθεδρικό ναό. Έχει βάθος περίπου 75 μέτρα μέσα στο βράχο και βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Σκωτίας. Στη Βικτωριανή εποχή ήταν εξαιρετικά διάσημος τουριστικός προορισμός τον οποίο είχε επισκεφθεί και η Βασίλισσα της Αγγλίας, Βικτωρία. 

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook