Η Εθνική Συμμαχία (20,4%) καταλαμβάνει 44 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, δεύτεροι αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες (19,1% και 42 έδρες), ενώ εκτοξεύτηκαν τα ποσοστά της εθνικιστικής δεξιάς των «Αληθινών Φινλανδών» (19%) που κέρδισαν 39 έδρες. Το κόμμα του Κέντρου, της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι ήλθε τέταρτο, με ποσοστό 15,8% και 35 έδρες.

Η Εθνική Συμμαχία καλείται πλέον να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Οι Φινλανδοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας από τη χρεοκοπία εξαιτίας του δημοσιονομικού της χρέους, ωθώντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» σε κρίσιμο ρόλο στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και πιθανότητα και σε συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το Φινλανδικό κοινοβούλιο σε αντίθεση με άλλα της ευρωζώνης, έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της Ε.Ε. για διάθεση οικονομικού πακέτου διάσωσης από το χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας από τις οικονομίες των άλλων χωρών, για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές.

\"\"
O ηγέτης των «Αληθινών Φινλανδών» Τίμο Σόινι

Η εκτόξευση της δύναμης των λαϊκιστών «Αληθινών Φινλανδών» υποδεικνύει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της Ε.Ε., να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος μερικών αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.

Πάνω στο θέμα αυτό ο χαρισματικός ηγέτης των «Αληθινών Φινλανδών», Τίμο Σόινι έχει τοποθετηθεί λέγοντας ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας.

«Το πακέτο βοηθείας που υπάρχει, δε νομίζω ότι θα παραμείνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόινι σε συνέντευξή του στη φινλανδική τηλεόραση.

Ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας, Γίρκι Κατάινεν, 39 ετών, είδε το κόμμα του να χάνει σημαντικό μέρος της δύναμής του όμως ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή θα του ανατεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος είπε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» με τα αποτελέσματα αφού αυτή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αναδεικνύεται πρώτο σε έδρες.

Το αποτέλεσμα ήταν μια «σαφής διαμαρτυρία κατά των παλαιότερων κομμάτων», υποστήριξε ο Γκόραν Ντιούπσουντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αμπο Ακάντειμι της Βάασα.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook