Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της, τόνισε την Πέμπτη, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο», είπε στη συνέντευξή του.

«Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου, είπε ότι «προς το παρόν» δεν χρειάζεται ενίσχυση.

Την Τετάρτη, Αθήνα και Βερολίνο διέψευσαν πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit (θα δημοσιευθούν σήμερα, Πέμπτη) ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογα μέσω του EFSF.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, υπηρεσιακά στελέχη αναλύουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τις γερμανικές τράπεζες και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Δεύτερη γερμανική πηγή, με ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας, φέρεται να δήλωσε στο Reuters:

«Κοιτάνε τα σενάρια, ένα από αυτά είναι η αναδιάρθρωση. Το ίδιο κάνουν και για την Ιρλανδία. Είναι πορεία σε τεντωμένο σχοινί. Πρόκειται για οικονομική αναγκαιότητα. Δεν είναι πολιτικά ενδεδειγμένο να γίνεται δημόσια. Δεν μπορείς να αναδιαρθρώσεις ελληνικά ομόλογα και να μην κάνεις τίποτα για τα ιρλανδικά. Επισήμως, κανείς δεν ανοίγει το στόμα του, αλλά το θέμα παραμένει».

Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της GS, Ντερκ Σουμάχερ, λέει ότι η πιθανότητα το EFSF να ξεκινήσει να αγοράζει ομολόγα στην αγορά, είναι πράγματι στην ατζέντα και εκτιμά ότι θα συμπεριληφθεί αυτή η διαδικασία του νέου ρόλου του EFSF, όταν το πακέτο αποκαλυφθεί, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Εάν εφαρμοστεί αυτό, θα μειώσει την ανάγκη στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ και θα οδηγήσει στην μείωση των spreads, προσθέτει

Σε ό,τι αφορά το τι θα κάνουν η ΕΚΤ και το EFSF με τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρω-περιφέρειας που θα έχουν αγοράσει, πιστεύει πως κάποια στιγμή θα τα πουλήσουν πίσω στις χώρες από τις οποίες τα αγόρασαν και έτσι θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μειώσει όσο χρειάζεται το συνολικό της χρέος.
 
in.gr.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook