Στο θέμα της διάλυσης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στη δευτερολογία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επανάλαβε το κάλεσμά του για αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών με το επιχείρημα ότι δεν είναι εφικτή η οργάνωση του κόσμου μέσα σε έναν μηχανισμό 14 συνιστωσών.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον κόσμο να αλλάξει και εμείς να μένουμε ίδιοι. Τι θα πούμε σε αυτό τον κόσμο; Ότι ο νέος φορέας είναι ένα κόμμα με 14 καταστατικά και 14 προγράμματα; Ότι σε καλούμε να εμπιστευθείς ένα κόμμα, του οποίου τα όργανα δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι η κάθε συνιστώσα θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργιά της μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου κόμματος τηρώντας το καταστατικό. Μάλιστα πρόσθεσε πως αν υπάρχουν περιπτώσεις συνιστωσών που δεν τους καλύπτει πλήρως σε όλες τις θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούν να διαφωνούν εντός του κομματικού πλαισίου, όπως θα τους δεσμεύει το καταστατικό.

Παράλληλα, επανέλαβε επιγραμματικά την πρότασή του, «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια όχι αποκλεισμοί».

Ζήτησε επίσης από τους συνέδρους να εκλέξουν εκπροσώπους από όλες τις συνιστώσες και όλες τις τάσεις στην κεντρική επιτροπή.

Για όσες συνιστώσες δεν αυτοδιαλυθούν άμεσα έκανε λόγο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών όπου θα τους δοθεί η άνεση να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυση λύνοντας κάποια δικά τους τεχνικά θέματα.

Επίσης επικαλέστηκε τις αποφάσεις του συνεδρίου και είπε ότι είναι μια συλλογική απόφαση το ενιαίο κόμμα και ότι όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν από κοινού.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Μανώλη Γλέζο και απαντώντας στην ερώτηση που έθεσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς (αν δεν αυτοδιαλυθούμε τι θα κάνετε) ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κ. Γλέζος έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που έκανε πάντα στη ζωή του και θεωρούσε το σωστό όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, θα τηρήσει τις συλλογικές αποφάσεις και από τη Δευτέρα το πρωί θα καλέσει τον κ. Γλέζο να πάνε μαζί στους απολυμένους, στο Ραδιομέγαρο, στη Χαλκιδική.

«Δεν εξεπλάγην από τον πυρήνα των απόψεων του Μανώλη, ενδεχομένως με τους υψηλούς του τόνους. Δεν θέλω να παριστάνω τον ανήξερο. Με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία μόνο στενοχωριέσαι. Δεν στενοχωρήθηκα για τις απόψεις, αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς αγώνων, αντίστασης, θυσιών».

Στη συνέχεια, κάλεσε τον κ. Γλέζο να δώσουν μαζί τη μάχη αφού έχουν ένα κοινό στόχο και ένα σκοπό: να σταματήσουν το Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πώς μετά από δεκαετίες είναι ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα μιας κυβέρνηση της Αριστεράς.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε συμμορία της καταστροφής.

«Την ώρα που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας, όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής είναι στο δικό της κόσμο», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι «περνά με την άνεση γκάνκστερ στην εξόντωση κοινωνικών ομάδων γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έναν «ανένδοτο αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση».

«Απέναντι μας είναι ένας αντίπαλος που θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων γιατί θα χάσει τα πάντα, διαπλοκή, προνόμια και πρόσβαση στην εξουσία», είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο προσκήνιο όχι ως δύναμη εναλλαγής, αλλά ως δύναμη τεράστιων αλλαγών και ανατροπών.

Τέλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που είχε ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες στο συνέδριο σχετικά με το σε ποιον οφείλεται η μεγάλη εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 27%, ο κ. Τσίπρας είπε πώς, «οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες. Ας πιστεύει ο καθένας ότι σε αυτόν οφείλεται η επιτυχία» και συμπλήρωσε σε πανηγυρικό τόνο πώς «ακόμα έχουμε πολλά τραγούδια να τραγουδήσουμε».

Αύριο η εκλογή για τον πρόεδρο

Σήμερα και αύριο διεξάγονται οι κρίσιμες ψηφοφορίες στο ιδρυτικό του συνέδριο, με τις διαφωνίες για σημαντικά θέματα να εκδηλώνονται πλέον έντονα.

Η ψηφοφορία για το πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος θα γίνει το Σάββατο και εάν εγκριθεί η άποψη της ηγετικής ομάδας να αναδεικνύεται αυτός από το συνέδριο, τότε το σώμα θα κληθεί την Κυριακή να ψηφίσει σχετικά.

Ενδιαφέρον έχουν και οι ψηφοφορίες για τις πολιτικές αποφάσεις. Η αριστερή πτέρυγα επιμένει σε τροπολογίες επί του σχεδίου, που παρουσίασε η ηγεσία και ειδικά σε τρία κεντρικά θέματα: Προτείνει μονομερή διαγραφή χρέους, εάν δεν συναινέσουν οι δανειστές σε μια νέα συμφωνία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μίας κυβέρνησης της αριστεράς, εντός της ευρωζώνης.

Προτείνει επίσης τη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης, απορρίπτοντας σκέψεις για ευρύτερες συμμαχίες με δυνάμεις της κεντροαριστεράς ή και του κέντρου. Και τρίτο ζητά όχι μόνο την επαναφορά στο δημόσιο επιχειρήσεων, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αλλά και τον δημόσιο έλεγχο σε τομείς, που έχουν απελευθερωθεί.

Ενδιαφέρον έχει όμως και το μέτωπο της σύγκρουσης με τις συνιστώσες, που αρνούνται να αυτοδιαλυθούν. Οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, η τροτσκιστική ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου, το ΔΗΚΚΙ και η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο της ηγεσίας και είναι τώρα στην ευθύνη της τελευταίας εάν θα θέσει θέμα επιλογής και ψηφοφορίας, ή θα βρεθεί μία ενδιάμεση συμβιβαστική λύση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook