Τρεις ημέρες μετά την έναρξη του φετινού Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους, η Σαουδική Αραβία ζητά από τους πιστούς να φορούν μάσκες στους συνωστισμένους χώρους προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση του επικίνδυνου κοροναϊού ΜERS. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωε ότι φέτος δεν θα δοθούν βίζες σε ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες προσκυνητές.

Από τους 44 θανάτους που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα ο ιός, κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής, οι 38 καταγράφηκαν στη Σαουδική Αραβία.

Ο ιός MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) εμφανίστηκε στην Αραβική Χερσόνησο τον περασμένο Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα βαριάς πνευμονικής λοίμωξης. Ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών, η οποία περιλαμβάνει ιούς του κοινού κρυολογήματος αλλά και τον θανατηφόρο ιό του SARS, ο οποίος εμφανίστηκε το 2003 στην Ασία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ΜERS, η οποία θα εκπονήσει σχέδιο δράσης για την περίπτωση γενικευμένης επιδημίας στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Lancet, ο ιός MERS δεν αποτελεί ακόμα παγκόσμια απειλή. Σύμφωνα όμως με προηγούμενη μελέτη στο New England Journal of Medicine, ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων και έχει παρουσιάζει μεγαλύτερη θνησιμότητα από το SARS.

Στη διάρκεια του Ραμαζανιού, του ένατου μήνα στο ισλαμικό ημερολόγιο, ο οποίος άρχισε φέτος στις 10 Ιουλίου, χιλιάδες πιστοί συρρέουν σε τεμένη της Σαουδικής Αραβίας, επίκεντρο της επιδημίας.

Εκατομμύρια μουσουλμάνοι θα εισρεύσουν στη χώρα τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η μουσουλμανική γιορτή του Χατζ, προκειμένου να επισκεφθούν τη Μέκκα και να προσευχηθούν μπροστά στο Κάαμπα, το εμβληματικό κυβοειδές κτίσμα μέσα στο ιερό τέμενος του Μασγίντ αλ Χαράμ.

Ο τρόπος μετάδοσης του MERS παραμένει άγνωστος. Δεδομένου πάντως ότι ότι προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, είναι πιθανό ο ιός να μεταδίδεται από τα σταγονίδια του βήμα και του φτερνίσματος, κάτι που συμβαίνει πιο εύκολα σε συνωστισμένους χώρους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook