Στην Αθήνα βρίσκονται εκπρόσωποι «distress funds» με στόχο να εξαγοράσουν σε χαμηλές τιμές τα «κόκκινα δάνεια», θέμα το οποίο έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό το newpost, προκαλώντας κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όπως του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ και των βουλευτών της «Νέας Μέρας», Γιάννη Κουράκου και Νίκου Σταυρογιάννη.

Το newpost είχε γράψει στις 3 Ιουλίου ότι στα χέρια ξένων «distress funds» που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων και περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, έχουν περάσει και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές χιλιάδες δάνεια ελλήνων δανειοληπτών.

Το θέμα επανέρχεται και μέσω του κυριακάτικου τύπου, με το «Πρώτο Θέμα» να αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι εκπρόσωποι εννέα τέτοιων εταιρειών βρίσκονται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για τις: Apollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management, Fairfax, Blackstone, KKR, Third Point.

Tα funds αυτά έχουν στόχο να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά δάνεια, οποιουδήποτε είδους, επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά, ναυτιλιακά, μεταξύ άλλων. Αν πουληθεί ένα δάνειο, ο αγοραστής αποκτά μαζί με αυτό και τις εξασφαλίσεις που έχει παράσχει ο δανειολήπτης.

Εάν δηλαδή κάποιος έχει υποθηκεύσει ακίνητα για ένα επιχειρηματικό δάνειο ή το σπίτι του για ένα στεγαστικό, το hedge fund αποκτά και τις υποθήκες σε αυτά. Το δάνειο θα εξακολουθεί να το χειρίζεται η τράπεζα για λογαριασμό του fund. Ο βαθμός άσκησης πιέσεων, όμως, θα εξαρτάται από τις τιμές που πλήρωσε η εταιρεία για το χαρτοφυλάκιο.

Τα distress funds ποντάρουν στο ότι εάν η χώρα ορθοποδήσει το δάνειο που αγόρασαν μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία, οπότε να βγουν κερδισμένα. Το ποσό που δίνουν κυμαίνεται στα 0,20-0,30 ευρώ, όμως οι προσφορές, σύμφωνα με την εφημερίδα εμφανίζουν ανοδικές τάσεις.

Το ζήτημα είναι ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που, λόγω των απανωτών περικοπών και της ύφεσης, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Και τα distress funds καραδοκούν.

newpost.gr