Υλικά

• 1 κιλό σκάροι (περίπου 4 τεμ)
• 3 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
• 3 ντομάτες (πολύ ώριμες)
• 120 ml. ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Αλατίζουμε καλά τους σκάρους.
Σε κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά βράζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό μέχρι να μαραθεί.

Χωριστά σε σιγανή φωτιά βράζουμε τη ντομάτα (χωρίς νερό, στο ζουμί της) μέχρι να μαραθεί κι αυτή.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε μια στρώση από το μαραμένο κρεμμύδι και τη ντομάτα, από πάνω βάζουμε τους σκάρους (σε μία στρώση, όχι τον ένα πάνω στον άλλο) και από πάνω το υπόλοιπο κρεμμύδι και την υπόλοιπη ντομάτα.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πιπέρι. Βράζουμε γύρω στα 20’ σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε.

Για να γνωρίζουμε

Ο σκάρος είναι το μόνο ψάρι του μεγέθους του, που τρώγεται ακαθάριστο και μαζί με όλα του τα εντόσθια, με την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι εντελώς νηστικό.

Οι ψαράδες αλλά και οι καλοφαγάδες το γνωρίζουν αυτό γι’ αυτό φροντίζουν να ψαρεύουν τους σκάρους νωρίς το πρωί πριν ακόμα καταναλώσουν οποιαδήποτε τροφή, πράγμα που θα τους ανάγκαζε να αφαιρέσουν τα εντόσθια τους.

Τα εντόσθια του σκάρου έχουν μια εκπληκτικά πλούσια και πικάντικη γεύση. Πάντως με οποιοδήποτε τρόπο και να μαγειρέψετε τους σκάρους πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε την χολή, μια πράσινη μακρόστενη μεμβράνη η οποία δίνει υπόπικρη γεύση στα εντόσθια συχνά και στην σάρκα του ψαριού.

Η χολή αφαιρείται ανοίγοντας μ’ ένα μυτερό μαχαίρι μια μικρή τρύπα κάτω ακριβώς από το δεξιό φτερό του σκάρου.

Άλλος τρόπος είναι να μην τον καθαρίσεις καθολου και αφού τον καλύψεις με χοντρό αλάτι, το ψήνεις, κατα προτίμηση πάνω σε μαντέμι ή πέτρα που έχει φωτιά απο κάτω.

Αφού ψηθεί τραβάς ένα λέπι απο την ουρά κοντά και φεύγουν όλα μαζί, απο την ουρά μέχρι το κεφάλι. Αρκεί να καλυφτεί ολο το ψάρι καλά με χοντρό ή έστω μέτριο αλάτι.

Στα Χανιά και στο Ρέθυμνο της Κρήτης όπου υπάρχουν πολλοί σκάροι, ψήνονται πλακί στην κατσαρόλα ή με μπάμιες στο φούρνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook