Στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤ κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική κρουαζιέρα, αλλά και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργήσει θετικό κλίμα στο εξωτερικό στο συγκεκριμένο τομέα του τουρισμού.

Η περιπέτεια της προηγούμενης εβδομάδας με το υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιο «Cristal» της Louis Hellenic Cruises, το οποίο στο παρά πέντε κατάφερε να εκτελέσει την κρουαζιέρα που είχε προγραμματίσει μετά το \”μπλόκο\” του ΝΑΤ αναδεικνύει ότι τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί και υπάρχει και κάποιο… χάσμα συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου και του ασφαλιστικού ταμείου.

Το πλοίο της Louis ως γνωστόν δεν έλαβε ελευθεροπλοϊα από το ΝΑΤ μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Απριλίου, αλλά εντέλει απέπλευσε το απόγευμα της Παρασκευής με 1.000 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους Αμερικάνοι, σώζοντας στο παρά πέντε την διεθνή εικόνα της χώρας.

Το ΝΑΤ απαίτησε να καταβάλει η Louis εγγυητικές επιστολές ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων καθώς και 175.000 δολάρια μετρητά για να δώσει προσωρινή ελευθεροπλοΐα 20 ημερών στο πλοίο.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την ψήφιση του νόμου του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη σύμφωνα με τον οποίο το κράτος θα κάλυπτε τις εισφορές των Ελλήνων ναυτικών που θα απασχολούνταν σε κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα ύψωναν την ελληνική σημαία.

Ωστόσο οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης των πλοίων δεν έγιναν ποτέ και έτσι το ΝΑΤ δεν αναγνωρίζει τον συγκεκριμένο νόμο. Έτσι, το Ταμείο απαιτεί όλες τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν είχαν καταβληθεί, βάση του νόμου, από το 2006.

Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να δοθεί οριστική λύση, κάνοντας παράλληλα διαπραγματεύσεις με την Louis ώστε να μην υποστείλει την ελληνική σημαία στα 3 κρουαζιερόπλοιά της.

Το Crystal πραγματοποιεί κρουαζιέρες στο Αιγαίο με προσωρινή εγκριτική πράξη που εκδόθηκε από το ΥΘΥΝΑΛ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ενημερωθεί το ΝΑΤ για την χρονική στιγμή έκδοσης της γνωμοδότησης από το ΝΣΚ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι ανακοινώσεις του υπουργείου περί συμφωνίας με την πλειοψηφία της ΠΝΟ για την έκδοση νέων εγκριτικών πράξεων, δεν λειτούργησαν θετικά, με την Ομοσπονδία των ναυτεργατών να το διαψεύδει στη συνέχεια.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook