«Γολγοθά» χωρίς όμως την πολυπόθητη Ανάσταση βιώνουν αυτή την Μεγάλη Εβδομάδα οι οικογένειες των τριών Κρητικών αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού που παραμένουν, για δεύτερο μήνα, υπο περιορισμό, στο πλοίο “Maria L.” σε λιμάνι της Βενεζουέλας.

Πρόκειται για τρείς 23χρονους από Χανιά, Ρέθυμνο και Αγ.Νικόλαο, οι οποίοι – μαζί με 9 ακόμη Έλληνες και 8 αλλοδαπούς - κρατούνται από τις αρχές της Βενεζουέλας από τις 9 Μαρτίου όταν στα ύφαλα (εξωτερικά) του δεξαμενόπλοιου με το οποίο ταξίδευαν βρέθηκαν ναρκωτικά, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είχαν τοποθετήσει τοπικοί «έμποροι».

Σήμερα, Μ.Δευτέρα, ο πατέρας του 23χρονου Ρεθυμνιώτη ναυτικού, ο κ.Μανώλης Δενδάκης, μέσω του Flashnews.gr, στέλνει κραυγή αγωνίας και απόγνωσης, καταγγέλνοντας πως το Ελληνικό κράτος δηλώνει απών από την περιπέτεια των πολιτών του.

« Στις 9 Μαρτίου έγινε το περιστατικό και στις 24 του μήνα φάνηκε κάποιος από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Βενεζουέλα, ο οποίος πήγε εκεί με καθυστέρηση τόσων ημερών και αντί να τους συνδράμει, να τους υποστηρίξει , να καταλάβουν πως υπάρχει εκεί το Ελληνικό κράτος, άρχισε να τους λέει διάφορα» είπε ο κ.Δενδάκης ενώ περιγράφοντας τον «γολγοθά» των οικογενειών των ναυτικών ήταν καταπέλτης :

« Από την πρώτη στιγμή είχα μιλήσει με τον υπαρχηγό του Λιμενικού και τον ρώτησα τι γίνεται. Ο άνθρωπος ξέρει ότι είναι αθώοι καθώς έχουν γίνει και άλλα περιστατικά.

Έχουν κάνει έγγραφο στο υπουργείο Εξωτερικών και τους λένε να συνδράμουν στους ανθρώπους που είναι εκεί. Έχουν γίνει συννενοήσεις για να πάνε αξιωματικοί του Λιμενικού με αξιωματούχους του υπ. Εξωτερικών, όμως δεν έχουν κάνει τίποτε.

Πήγαμε στο υπ.Εξωτερικών μετά από επερωτήσεις και από προσωπική επικοινωνία, αλλά κανένα αποτέλεσμα.

Έχουμε τρελλαθεί. Το Ελληνικό κράτος είναι τελείως απών.
»

Η απάντηση του υπ.Εξωτερικών

Υπενθυμίζεται πως σε γραπτή απάντηση του υπ.Εξωτερικών κ.Δρούτσα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ.Λ.Αυγενάκη , πέραν των «φιλολογιών» για τις ενέργειες που έχουν γίνει από Ελληνικής πλευράς, επι της ουσίας , ο κ.Δρούτσας «λέει» στις οικογένειες των ναυτικών πως θα κάνουν πολύ καιρό ακόμη για να δουν τα παιδιά τους.

«Ως προς την εν γένει πορεία της υπόθεσης, επισημαίνεται ότι αυτή έχει εισέλθει από τις 23.3.2011 στη διαδικασία της κύριας ανάκρισης, η οποία και αναμένεται να διαρκέσει 45 ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί παράταση του χρόνου των ερευνών από πλευράς των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών της Βενεζουέλας».

Δηλαδή , ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο υπ.Εξωτερικών απλά ανακοινώνει πως οι Έλληνες ναυτικοί θα παραμείνουν υπο περιορισμό στην Βενεζουέλα τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμη, κάτι που μεγαλώνει την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση των οικογενειών των ναυτικών.

Να σημειωθεί πως οι έρευνες των δυτών στα ύφαλα του πλοίου – που αποκάλυψαν τα ναρκωτικά – έγιναν με την σύμφωνη γνώμη και της Ελληνικής πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ είναι τοις πάσι γνωστό πως η συγκεκριμένη πρακτική συνηθίζεται από δύτες των καρτέλ ναρκωτικών που τοποθετούν μάλλον με ηλεκτροσυγκόλληση ναρκωτικά στα ύφαλα πλοίων υπεράνω κάθε υποψίας.

Επιπλέον οι ναυτικοί δεν είχαν την παραμικρή δυνατότητα πρόσβασης στο σημείο όπου ήταν τα ναρκωτικά, ενώ εξονυχιστικός έλεγχος στο πλοίο αλλά και στους ναυτικούς απέδειξε πως δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ναρκωτικές ουσίες.

Υπενθυμίζεται πως ήδη στην Βενεζουέλα παραμένουν κρατούμενοι , εδώ και 20 μήνες, δύο Έλληνες ναυτικοί του επίσης Ελληνικού δεξαμενόπλοιου «Astro Saturn» , ενώ σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους οι συγκεκριμένες πράξεις των αρχών της Βενεζουέλας αποδίδονται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Flashnews.gr