H Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην πέμπτη προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eEnviper, που πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Ιουλίου 2013 στην Κωνσταντινούπολη, μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της ψηφιακής-διαδικτυακής πλατφόρμας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων eEnviper σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων η πρόοδος αναφορικά με την παρουσίαση της πλατφόρμας στους δυνητικούς χρήστες, η απήχηση που έχει η ψηφιακή πλατφόρμα σε όσους εμπλέκονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με την εκπόνηση και την υποβολή μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και την έγκριση των μελετών αυτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για τη βέλτιστη διάδοση των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που εμφανίζει η αξιοποίηση της ψηφιακής-διαδικτυακής πλατφόρμας eEnviper από τους εμπλεκόμενους φορείς, επενδυτές, μελετητές. Για την ανάπτυξη της πλατφόρμας αξιοποιείται η ψηφιακή πληροφορία σε ότι αφορά στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε κάθε χώρα, σε συνδυασμό και με υπηρεσίες «ηλεκτρονικού νέφους» (cloud computing) καθώς και με εφαρμογές γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS).

Η ψηφιακή-διαδικτυακή πλατφόρμα eEnviper λειτουργεί πιλοτικά από τον Απρίλιο 2013 μέσω φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης πέντε Ευρωπαϊκών χωρών- μεταξύ αυτών και της Περιφέρειας Κρήτης, του μοναδικού φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετέχει από την Ελλάδα.

Ο ιστότοπος του eEnviPer είναι: http://greece.eenviper.eu. Η εγγραφή των χρηστών είναι απλή γίνεται από την επιλογή \”Σύνδεση\”.

Στη συνέχεια, ο χρήστης επιλέγει τον τύπο χρήστη που αντιπροσωπεύει το ρόλο του στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης (π.χ. πολίτης ή ομάδα πολιτών, Μελετητής κ.λπ.) και εισάγει τα στοιχεία του στη φόρμα εγγραφής, ορίζοντας «Όνομα χρήστη» και «Κωδικό Πρόσβασης».

Η εγγραφή θα ολοκληρωθεί, αφού ο χρήστης πατήσει το σύνδεσμο που θα σταλεί αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail του.

H Περιφέρεια Κρήτης καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να εγγραφεί στο eEnviPer και να περιηγηθεί στις λειτουργίες του, χρησιμοποιώντας όποιες από αυτές τον εξυπηρετούν σε διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, καθ’ όλη τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας του.

Ο χρήστης θα μπορέσει να αποτιμήσει τα δικά του πολλαπλά οφέλη από τη χρήση του eEnviPer για την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομία και την κοινωνία.

Ακόμη όμως και αν κάποιος δεν επιθυμεί ή δεν έχει άμεσο ενδιαφέρον χρήσης του eEnviPer, με την εγγραφή του και μόνο θα υποστηρίξει την επέκταση των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και σε άλλες διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης, τηλ. 2813-410124, 123, 118, e-mails: [email protected], [email protected], [email protected].

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook