Σε πολύ έντονο κλίμα διεξήχθη επί 2,5 ώρες στο υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Στέλεχος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κατήγγειλε ότι σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών προσέβαλε τα μέλη της ΚΕΔΕ λέγοντας «δεν μπορώ να συνομιλώ με Ταλιμπάν». Ο συγκεκριμένος δήμαρχος αποχώρησε από τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι δήμαρχοι θέτουν ως κόκκινη γραμμή τη διάταξη βάσει της οποίας ασκείται πειθαρχική δίωξη σε δημάρχους στην περίπτωση που δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους και απειλούν με μαζικές παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε περίπτωση που αυτή δεν απαλειφθεί από το πολυνομοσχέδιο.

Το δεύτερο αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να μην υπάρξουν νέες παρεμβάσεις προς την ενίσχυση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, ήτοι το Παρατηρητήριο να μην ελέγχει εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό των δήμων. Το συγκεκριμένοι αίτημα, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει το προσεχές διάστημα και νέο κύμα διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα, επίσης, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, στη σύσκεψη συζητήθηκε και το να μετακινηθούν το 80% των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ και να ασχολούνται με την είσπραξη φόρων αρμοδιότητας των δήμων.

Πάντως, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, οι δήμαρχοι που μετείχαν στη σύσκεψη υποστήριξαν ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θιγούν και καθαρίστριες των σχολείων.

Επιπλέον, οι δήμαρχοι πρότειναν να υπάρξει τιτλοποίηση εσόδων, προκειμένου να εισπράξει το κράτος, για λογαριασμό των δήμων, τα ποσά που τους οφείλουν διάφοροι φορείς και στη συνέχεια να τούς τα αποδώσει.

Παράλληλα, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα κατάργησης νομικών προσώπων (π.χ. αναπτυξιακών εταιρειών) στους δήμους.


in.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ