Τελευταία ενημέρωση: 2:58

Την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δυο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) που αφορούν την λίστα Λαγκάρντ αποφάσισε η Ολομέλεια της βουλής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοροφίας που ξεκίνησε στη 1:30 το βράδυ εκφώνησε από το Προεδρείο ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μαρκογιαννάκης λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα.

Στη μυστική ψηφοφορία στήθηκαν τρεις κάλπες, μια για κάθε αδίκημα, σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας:  Για τη νόθευση εγγράφου, για την απιστία περί την υπηρεσία και για την παράβαση καθήκοντος. Αν παραπεμφθεί, εντός εβδομάδος θα διεξαχθεί η κλήρωση για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές. Βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια. Άκυρα βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια και 5 λευκά.

Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34, παρών 67 .

Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 και παρών 18.

Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος υπέρ ψήφισαν 220 βουλευτές, κατά 35 παρών 11.

Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση δικαστικού συμβουλίου, αποτελούμενο από πέντε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.


Προσχηματική διαδικασία «εκτέλεσής» του κατήγγειλε ο Γ.Παπακωνσταντίνου


Για εξάμηνη «φάρσα» και πόρισμα που αποδεικνύει «πόσο προσχηματική ήταν η διαδικασία» στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου λίγο πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή του ή μη στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε «απόλυτα και κατηγορηματικά» τις κατηγορίες που του αποδίδονται για μία υπόθεση για την οποία, όπως είπε, «δεν έχω αποκομίσει ούτε ίδιο όφελος, ούτε ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο», ενώ εξαπέλυσε βολές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Επιτροπή και για απόκρυψη στοιχείων από το πόρισμα, τα οποία «δεν βόλευαν στην κατασκευή της ενοχής μου».video από real.gr


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για εμφανίσεις μελών της Επιτροπής στα μέσα ενημέρωσης κατά τις οποίες «έκαναν κρίσεις για την υπόθεση», κατήγγειλε ότι του στερήθηκε ο αναγκαίος χρόνος να μελετήσει τη δικογραφία των 20.000 σελίδων και στηλίτευσε το γεγονός ότι από τους επτά βουλευτές της πλειοψηφίας που υπογράφουν το πόρισμα, οι δύο συμμετείχαν μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής.

Μνημόνευσε δε φράση που απέδωσε στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε «υπό εκτέλεση» τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Τον ένοχο τον είχαμε από την αρχή, το ζητούμενο ήταν να δούμε τι θα του φορτώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι στο πόρισμα δεν του αναγνωρίζεται «γιατί δεν βολεύει» ότι ο ίδιος ζήτησε τα στοιχεία από τη Κριστίν Λαγκάρντ και ο ίδιος τα έφερε στη χώρα.

Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για μία ιστορία μη πρωτοκόλλησης μιας παράνομης λίστας και τόνισε ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι η ανικανότητα του ΣΔΟΕ να συλλέξει έσοδα.


video από real.gr

Οι εισηγητές

Ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας υπεραμύνθηκε της πρότασης της πλειοψηφίας η οποία ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου για απιστία περί την υπηρεσία και νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, τονίζοντας ότι τα στοιχεία τεκμηριώνουν τα αδικήματα αυτά. Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πλειοψηφία με την στάση της απέτρεψε να αποδοθούν ευθύνες και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, τόνισε ότι οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν συγκεκριμένες και για συγκεκριμένο πρόσωπο και δεν είχε δικαίωμα να κάνει άλλη έρευνα.

Επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για υποκρισία και κατηγορώντας τον ότι αν ήθελε θα μπορούσε να καταθέσει κατά την διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής, για επέκταση της έρευνας. Κάτι όμως που δεν έκανε, όπως είπε, παραμένοντας για άλλη μια φορά μόνο σε έναν καταγγελτικό λόγο.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα που συνέταξαν οδηγεί στην συγκάλυψη ποινικών ευθυνών, όχι μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Ακόμα μίλησε για κυβερνητική αναβάθμιση όλων των πολιτικών προσώπων από τα δύο κόμματα τα οποία εμπλέκονται με τη λίστα Λαγκάρντ.

«Επιθυμία και στόχος σας ήταν η συγκάλυψη της αλήθειας. Είναι αποκαλυπτική η σύμπραξη σας και για τον κ. Βενιζέλο. Με τη στάση και τις ενέργειες σας στην Προανακριτική παρέμειναν συγκαλύπτομενα πολλά σοβαρά γεγονότα όπως η υπεξαγωγή εγγράφου και από τον κ. Βενιζέλο που κρατούσε στο συρτάρι του το usb, το οποίο του είχε παραδώσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου. Ακόμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με επιβαρυντική συνέπεια του νόμου 1608.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «πολιτική εμπάθειας», αλλά και προσωπικά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για εγωπάθεια και προσπάθεια προσωπικής της προβολής.

«Ο χαρακτηρισμός της κ. Κωνσταντοπούλου σε εμένα για συνήγορο του κ. Βενιζέλου δεν έχει καμία βάση. Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ κατά συγκεκριμένων προσώπων καταντάει να είναι εμμονή μίσους και αντιπασοκικού μένους. Προσπαθήσατε το 1989 να σύρετε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο με ψεύδη και τώρα προσπαθείτε να κάνετε το ίδιο. Η άσκηση δίωξης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα πάρει το δρόμο της μέσα από το Δικαστικό Συμβούλιο. Είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και στηρίζεται σε γεγονότα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής. Υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή μη.

Προσωπικά, χωρίς εμπάθεια και υστεροβουλία, έκανα αυτό που μου υπαγορεύει το καθήκον μου», τόνισε ο κ. Ρήγας ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Όταν περισσεύει η κομματική εμπάθεια είναι προφανές ότι η αλήθεια δεν μπορεί να λάμψει. Δυστυχώς αυτός ήταν ο οδηγός του ΣΥΡΙΖΑ και εξάγεται από την εισήγησή του. Δεν έχουν καμία νομική τεκμηρίωση οι πολιτικές μικροκομματικές κατηγορίες του. Στόχος του είναι να συκοφαντηθεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τα καταφέρετε όμως».

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος υποστήριξε ότι στην Προανακριτική Επιτροπή έγινε «εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας σε βάρος της νομιμότητας». Παράλληλα, πρότεινε την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ευθύνες τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τα αδικήματα ψευδορκία, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος όσο και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή λειτουργεί ως «πλυντήριο σκανδάλων» και ότι η πλειοψηφία της «συγκαλύπτει εγκληματίες». «Αφήνετε στο απυρόβλητο τον Γ Παπανδρέου, τον άνθρωπο του ΔΝΤ που έφερε στη χώρα τους διεθνείς τοκογλύφους, και τον Ευ.Βενιζέλο, που παριστάνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης ενώ επέρριψε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με την ΝΔ προφύλαξαν τον κ. Παπανδρέου για να μην προσέλθει βιαίως στη Βουλή.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δεν μιλά καθαρά και κάνει πολιτικά παιχνίδια. «Είχατε την δυνατότητα και το δικαίωμα να ζητήσετε διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Δεν το κάνατε γιατί μάλλον δεν βρήκατε στοιχεία για να το τεκμηριώσατε, όπως δεν τα βρήκαμε και εμείς. Η πρόταση της πλειοψηφία των 7 βουλευτών και των τριών κομμάτων φυσικά και δεν συγκαλύπτει κανένα. Μετά από μεγάλη προσπάθεια για την αλήθεια καταθέσαμε τεκμηριωμένα την πρόταση μας. Υπάρχει Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει. Εγώ δεν θέλω να πάρω το βάρος ότι έναν πολιτικό άνδρα τον στέλνω στη φυλακή», είπε κλείνοντας ο κ. Οικονόμου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι στην διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής «ειπώθηκαν πολλά, αποσιωπήθηκαν περισσότερα». «Στόματα κλειστά, ψέματα περισσότερα. Και αυτό από υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η αλήθεια έχει αποκρυβεί σχεδόν από όλους». Ακόμα. Ο κ. Χαλβατζής μίλησε για σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου σε ότι αφορά «τα αδικήματα νόθευσης εγγράφου, απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και παράβασης καθήκοντος», ενώ καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, καθώς όπως υποστήριξε γνώριζε την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου, που πήρε το λόγο εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, σημειώνοντας ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ακόμα ότι δεν είναι σοβαρά τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο πόρισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν περιποιεί τιμή αυτό το κείμενο».

Η τοποθέτηση Μαρκογιαννάκη

«Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής είναι πραγματικά ότι μπορούσε να απεικονίσει μια σοβαρή έρευνα, η οποία έγινε, και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια», τόνισε ο πρόεδρός της Χρήστος Μαρκογιαννάκης στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή και ειδικώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδίδονταν σε «σόου» και ύβρεις προς το πρόσωπό του και εν τέλει επέλεξαν την μέθοδο της έκδοσης μιας έκθεσης θέσεων, καθώς και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να θέσουν την υπογραφή τους σε ένα πόρισμα νομικά έωλο.

Εξήγησε ότι παρότι και ο ίδιος είναι σύμφωνος με την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και συνομολογεί για τα προβλήματα του ΣΔΟΕ, στην διαδικασία που ακολουθείται πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Μάλιστα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπαναχώρησε από το να καταθέσει αίτημα για συμπλήρωση του κατηγορητηρίου του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε πως δεν στοιχειοθετείται η υπεξαγωγή εγγράφου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο κ. Μαρκογιάννης προκάλεσε την κα Κωνσταντοπούλου να καταθέσει μήνυση εναντίον του εφόσον πιστεύει ότι είναι «επίορκος», «έκανε κατάχρηση εξουσίας, συγκάλυψη» και έγινε «υπόθαλψη εγκληματία». «Αλλιώς - όπως είπε - αυτά τα γαβγίσματα θυμίζουν σκύλο που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει».

Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στους βουλευτές της ΧΑ λέγοντας πως ενώ εκτοξεύουν κατηγορίες, δεν συνεισέφεραν στην Επιτροπή απολύτως τίποτα για την αποκάλυψη της αλήθειας.

 
in.gr/real.gr